Skip to main content
Start » News » Framtidens kontorsmiljö är flexibel, inspirerande, ombonad och ergonomisk
Framtidens arbetsplats

Framtidens kontorsmiljö är flexibel, inspirerande, ombonad och ergonomisk

Götessons inredning
I samarbete med: Götessons
Foto: Götessons
Götessons inredning
I samarbete med: Götessons
Foto: Götessons

När vi kommer tillbaka på allvar till kontoren efter Coronapandemin kommer många att vilja kombinera hemarbete med kontorsarbete så kallat hybridarbete. Då blir sannolikt delade arbetsplatser en tydlig trend. Flexibla kontorsinredningar som snabbt kan anpassas utifrån hur många som befinner sig på kontoret en specifik dag kommer att betraktas som en nödvändighet.

När allt fler kombinerar hemarbete med kontorsarbete behövs förstås inte lika många fasta arbetsplatser, vilket innebär att många arbetsgivare är måna om att effektivisera sina kontorsytor så man inte står där med en massa tomma arbetsplatser. Delade arbetsplatser som medarbetare får boka online blir förmodligen en vanlig lösning, säger Jessica Carlstein, marknadschef på kontorsinredningsföretaget Götessons.

Jessica Götessons

Jessica Carlstein

Marknadschef, Götessons

Foto: Götessons

Fler multifunktionella kontorsmöbler

På delade arbetsplatser är ”clean desk”, alltså ett skrivbord som är helt rent utan prylar och papper som ligger framme, en självklarhet. Det möjliggörs exempelvis med smarta förvaringslösningar, byråer och hurtsar som gärna får vara hjulförsedda för att öka flexibiliteten. Skrivbordet bör vara höj- och sänkbart så det kan anpassas till såväl stående som sittande arbete. Skrivbordsstolen bör enkelt kunna ställas in utifrån den medarbetare som använder den för tillfället. Till framtidens kontor kommer många för att mötas. Se därför till att investera i ergonomiska sittmöbler och bord även i mötesrummen så man kan sitta där och jobba i flera timmar.

– En trend är multifunktionella kontorsmöbler, exempelvis en förvaringsmöbel på hjul som enkelt kan flyttas runt och dessutom absorberar ljud, säger Jessica Carlstein.

– Alla hårda ytor reflekterar och förstärker ljudet i en lokal. Ljudabsorbenter som bidrar till en god akustik är därför en nödvändighet. Numera finns det gott om ljudabsorbenter som kombinerar funktion och estetik, exempelvis tavlor eller grafiska element som både är dekorativa och ljuddämpande. Många av de absorbenter som finns på marknaden idag tillför även ett mervärde till inredningen och kontorsmiljöns karaktär, säger Jessica Carlstein.

Skapa ombonade miljöer med gröna växter och textilier

Hon är övertygad om att framtidens kontorsmiljöer behöver vara ombonade för att vara långsiktigt attraktiva. Med hjälp av textilier och gröna växter kan man dels skapa en ombonad och trivsam känsla, dels bidra till ljuddämpning, avskärmning och en kreativ inomhusmiljö.

– Just gröna växter med flera funktioner är en stark trend som definitivt inte ser ut att avta. Genom att kombinera flera gröna växter av olika storlek på en plats på kontoret förstärks känslan.

Större växter som placeras i textilklädda kärl på hjul är dessutom en snygg inredningsdetalj, säger Jessica Carlstein.

Next article