Castellum satsar mer på det digitala, hållbara och flexibla kontoret. Allt för att ge människor en frihet att arbeta på ett sätt som de själva föredrar.
Den 1 december 2020 lanserade Castellum sin rapport “Framtidens kontor” där 1000 kontorsanställda fick svara på hur deras arbete och hälsa påverkats av att jobba hemifrån.
– Vi har länge fördjupat oss i hur framtidens arbetsplatser bör utvecklas för att möta våra kunder så bra som möjligt, säger Castellums vd Henrik Saxborn.
Teknik skapar hållbarhet
Henrik Saxborn berättar att en av Castellums framtida utmaningar är att frigöra mer tid för människor och deras arbete.
– Förutom vår hållbarhetsambition har vi fokuserat mycket på att försöka förenkla människors vardag. Tid är ofta en bristvara och vi vill därför förbättra vår service och förenkla jobblivet. Teknikutvecklingen leder oss mot smarta sätt att jobba, men också mot mer hållbarhet. Vi driver bland annat ett stort samarbete på europeisk basis kring teknikutveckling, coworking och hållbarhet.
Castellum har försett flera lokaler med ny mätteknik, sensorer, som ger stora mängder data.
– Därför kan vi hjälpa kunder att anpassa sina lokaler på ett så smidigt sätt som möjligt. Det kan vara täthet, ljud, syresättning, energiförbrukning och temperatur under olika tider. En annan nytta är att kunna effektivisera när lokalerna inte används, till exempel genom att minska antalet mötesrum om vi ser att de inte används, säger Henrik Saxborn.
Den sociala kontakten ligger i topp
Samhället kommer se annorlunda ut efter pandemin, men Castellums nya digitala vanor kommer till stor del att bestå, menar Henrik Saxborn.
– Anställda kommer utvärdera hur de vill jobba ur ett privat perspektiv. Vi ser att fler som hyr lokaler är beroende av teknik och flexibilitet, när medarbetare använder kontoret främst som sociala mötesyta och skärmtiden till stor del sker hemma.
Här kan vi som fastighetsbolag effektivisera lokalerna och sprida kunskap, säger Henrik Saxborn.
I linje med detta ska Castellums nya vision ”Jobba var du vill, när du vill” ge medarbetare en frihet att arbeta på ett sätt som de själva föredrar. Den sociala kontakten ligger i topp för många enligt undersökningar och mätningar.
– Vår mätning visar att 72 procent tycker att umgänget med kollegorna är det viktigaste för att trivas på jobbet. Förmodligen kommer framtidens kontor designas utifrån det. Jag tror faktiskt att skärmar kommer minska successivt och att de traditionella kontoren blir färre. Arbetsgivare som inte möter detta kommer få svårare att attrahera medarbetare, säger Henrik Saxborn.
Se till varje företag
Henrik Saxborn tror också att framtidens kontor kommer skapas utifrån en fördelning mellan vilket yrke man har och vad man gör på kontoret.
– Det viktiga är att uppmärksamma varje företag och anställdas olika förutsättningar. Många arbetsuppgifter går att göra var som helst ifrån nu när våra digitala verktyg har blivit både bättre och säkrare, men alla jobb går inte att göra på distans.
Något som har varit positivt med epidemin är att vi har kunnat testa gränserna och inser att mycket mer än vi kanske trodde går att göra på distans.