Skip to main content
Start » News » Carolina är med och utvecklar Europas viktigaste rymdraketsatsning
Sponsrad

Ariane 6 är namnet på den nya generation av europeiska bärraketer som lanseras i juli 2024. Svenska GKN Aerospace, leder utvecklingen av kritiska komponenter för Ariane 6 och bidrar samtidigt till att stärka Europas globala position inom rymdteknik. Civilingenjören Carolina Kalliokorpi är programchef på GKN Aerospace. Hon utvecklar avancerad teknik som stakar ut vägen när Europa ökar sina rymdambitioner.

Utvecklingen och konstruktionen av Ariane 6 inleddes 2014. Tio år senare väntas den första raketen lyfta mot rymden. GKN Aerospace bidrar med teknik och innovation för att minska kostnaderna och förbättra prestandan för Ariane 6-raketen. Carolina Kalliokorpi leder programmet som ansvarar för produktionen av avancerade motorturbiner och munstycken för Ariane 6-raketen på GKN. Företagets långsiktiga engagemang och tekniska innovationer stärker Sveriges position på den europeiska rymdkartan.

Maximera prestanda & minimera vikten

– I rollen som programansvarig ägnar jag mig åt alltifrån produktionsteknik till utvecklingsfrågor, förhandlingar och kundkontakter. Vi utmanar kontinuerligt gränserna för vad som är tekniskt möjligt och praktiskt genomförbart. En ständig utmaning är att maximera raketens prestanda och lyftkraft och samtidigt minimera dess vikt, säger Carolina Kalliokorpi, som har arbetat på GKN sedan 2012.

På GKN Aerospace ägnar man sig verkligen åt ”rocket science”.

– Det är utvecklande att arbeta med extrema temperaturer och tryck. En turbin kan exempelvis snurra 100 000 varv per minut, i jämförelse med en bilmotor som sällan snurrar mer än 6000 varv per minut. Jag får verkligen utmana mig själv genom att vara med och utveckla banbrytande tekniska lösningar som är viktiga för hela Europa, säger Carolina Kalliokorpi.

Carolina Kalliokorpi
Programschef på GKN Aerospace

Stärker Europas oberoende tillgång till rymden

Hennes team ansvarar för flera kritiska delsystem i utvecklingen av Ariane 6, bland annat munstycken och turbiner till raketmotorerna. Genom sitt långsiktiga engagemang och tekniska innovationer har GKN kvalificerat sig som en nyckelaktör i detta strategiskt viktiga europeiska projekt, som är ett ESA-program där ArianeGroup bygger raketen.

– Ariane 6 stärker Europas oberoende tillgång till rymden, vilket främjar Europas program för navigering, jordobservation, vetenskap och säkerhet, säger Carolina Kalliokorpi.

Hon har utvecklats såväl personligen som professionellt av att arbeta med Ariane 6. Projektet har bland annat gett en fördjupad bild av det produktionstekniska arbetet, internationella kundkontakter och värdefulla erfarenheter av att projektleda ett komplext och storskaligt utvecklingsprojekt.

Samhällsviktig bransch som möjliggör teknikutveckling

– Jag har flera kvinnliga chefskollegor så det finns gott om kvinnliga förebilder i vår bransch. Kvinnor har goda förutsättningar att utvecklas och ta ledande roller i rymdindustrin, inte minst eftersom det kräver att man koordinerar många frågeställningar parallellt. Vår raketutveckling gör det möjligt att skjuta upp satelliter, rymdsonder och mycket annat som är en förutsättning för vår uppkopplade värld. Det gör rymdindustrin till en samhällsviktig bransch som skapar förutsättningar för den teknikutveckling vi alla tar del av, säger Carolina Kalliokorpi.

Next article