Skip to main content
Start » News » Att tänka på när man köper elbil
Elbil

Att tänka på när man köper elbil

elbil
elbil

Att köpa elbil blir ett alltmer populärt alternativ. Detta inte minst för de skatteregler som gör att ägandet av bensin- och dieselbilar har blivit dyrare. Det finns olika möjligheter för den som överväger att satsa på en elbil eller en hybrid. Det finns då ett antal saker som kan vara bra att tänka igenom innan köpet.

Vilka modeller finns?

För att ta rätt beslut utifrån sina individuella behov är det bra att läsa på om vad för typer av bilar som finns. Man kan välja mellan hybrid, laddhybrid (plugg-in-hybrid) och elbil.

Fördelen med hybrid är att den ligger lägst i pris. Denna sort har både en elmotor och en bensin- eller dieselmotor. Elmotorns batteri laddas medans du kör och bilen växlar själv mellan motorerna. Laddhybrid har också två motorer men kan laddas på en laddstation eller hemma. Dess fördel är att batteriet har en högre kapacitet än det i den vanliga hybriden och kan därför köra 3-6 mil på sin elmotor. Den sista modellen, elbilen, kör enbart på el. Man kan ladda upp bilen på 8-10 timmar eller snabbladda den på 30 minuter under resans gång. Elbilen kör ca 15-60 mil efter laddning.

Vilken modell passar mig?

För den som har bra möjlighet att ladda en elbil och samtidigt ofta kör längre sträckor kan just elbilen vara ett bra val. Samtidigt är elbilen den med dyraste att köpa men har låg driftkostnad och kräver inte mycket underhåll jämfört med andra sorter. Om man å andra sidan inte har möjlighet att ladda bilen ofta så är troligtvis hybriden ett bättre alternativ. Tar man vanligtvis kortare bilturer och har möjlighet till laddning, kan laddhybriden passa bättre.

Elbil – köpa ny eller begagnad

Det kan ibland vara ett bra alternativ att satsa på en begagnad elbil. Eftersom elmotorn inte har lika många lösa delar som den vanliga bensinmotorn, tycks elmotorn hålla under längre tid. Man har inte heller kunnat se att batteriet skulle ha sämre kapacitet efter några års användning, vilket också kan ses som ett argument för att välja begagnad elbil. Det man dock bör tänka på är att man ska få med alla nödvändiga kablar vid köpet.

Next article