Start » Beslutsstöd » Spara gärna – men glöm inte att leva under tiden
Beslutsstöd

Spara gärna – men glöm inte att leva under tiden

Anna Svahn och Mikael Syding
Anna Svahn och Mikael Syding
Anna Svahn och Mikael Syding. Foto: Privat

Alla kan hitta sätt att spara på, det gäller bara att vara systematisk och tro på att det går. Sedan behöver man fundera igenom vad man vill spara till och ta fram en livskarta som styr sparandet. Det konstaterar Anna Svahn, känd bland annat som bloggare och framgångsrik investerare, och Mikael Syding, en av Europas främsta hedgefondsplacerare.

Det finns många bra exempel

– Jag har många exempel på att alla kan spara, en ung ensamstående mamma lyckades spara 50 000 kronor per år genom att bland annat hitta ett billigare boende och sälja bilen. Och det var genom inspirationen hon fick från andra i vår facebook-grupp som gjorde att hon lyckades, berättar Anna Svahn.

Hon ser också många som sliter hårt för att kunna spara så stor del av sin lön som möjligt, för att senare i livet kunna unna sig saker de drömt om.

Hitta en bra balans

– Men samtidigt gäller det ju att hitta en bra balans. Att leva på blodpudding i många år och inte unna sig något alls för en potentiell framtida njutning är kanske inte helt optimalt. Livet pågår ju här och nu, så mitt råd är att gärna kontinuerligt lägga undan lite besparingar men att inte glömma bort att leva under tiden.

Mikael Syding är inne på samma spår.

”Fundera igenom varför du vill spara alla dessa pengar”

– Innan du sätter igång ditt sparande, fundera igenom varför du vill spara alla dessa pengar och när du vill kunna använda dem. Därefter gör du upp en livskarta där du hittar en balans mellan att leva i nuet och ge dig själv möjligheter att hitta på roliga saker framöver.

Att som enda skäl till ett tufft sparmål ha att man inte gillar sitt jobb och vill kunna gå i tidig pension ser han inte som en bra idé.

– Jag tror det är viktigt att fundera på vad som gör en lycklig och sedan försöka hitta sätt att kunna ägna sig åt det redan nu. Det kan vara att byta jobb, att flytta utomlands, köpa en hästgård ute på landet eller mycket annat. Men fundera igenom det ordentligt först istället för att bara börja spara utan en egentlig plan.

Lycka kan sällan köpas

Anna Svahn konstaterar också att många saker man blir lycklig av är i princip gratis, det kan vara en bra relation, att vandra i skogen eller läsa en bra bok.

– Lycka kan sällan köpas, så ge inte upp livet idag för att kunna spara till saker som du tror du blir lycklig av. Låt sparandet istället skapa möjligheter att sätta lite guldkant på tillvaron, inte ett sätt att hitta lyckan på.

Nästa artikel