Start » News » Tuffa tider är härliga tider
Kritisk Infrastruktur

Tuffa tider är härliga tider

På bilden: Mattias Goldmann

Så okänsligt av mig. Att nästan njuta av de tuffa tiderna vi går in i nu. Högre priser på el och drivmedel. Lägre tillväxt. Inflation och svag krona. Kriget inpå knuten. Men det är tvärtom; detta lidande måste åtminstone föra något gott med sig.

Först en mythbuster: Det kinesiska tecknet för kris och möjlighet är inte samma. Så vi kan inte luta oss mot tusentals år av erfarenheter och misslyckanden, utan det blir upp till oss själva att göra krisen till en möjlighet. Det är minst sagt dags; gång på gång har vi lovat ”Build Back Better” när krisen är över, som president Biden uttrycker det, men i slutändan gjort samma sak igen. Men nu, efter pandemin och förhoppningsvis efter kriget, nu gör vi det på riktigt.

Vad gör vi då annorlunda denna gång?

1. Vi effektiviserar. 
Ingen av oss har väl slösat med el och energi, men när priserna nästan över en natt steg till svindlande höjder, minskade förbrukningen radikalt. Direkt. Allt är inte sånt vi gillar, en del svider rejält, men å andra sidan kan vi effektivisera ännu mera när vi gör det långsiktigt och genomtänkt.

2. Vi gör det själv. 
Alla har vi läst om de som bara skrattar när elen blir dyrare. De som satt solceller på taket eller är delägare i en vindkraftsförening. Inte nog med att de kan vara självförsörjande på el, med ett batteri så kan de rentav köpa el när den är billig och sälja när den är dyr. Snart kan elbilen stå för batteriet, och genomföra affärerna utan att du behöver göra annat än ta emot vinsten.

3. Vi flyttar hem affären.
Pandemin lärde oss hur känsligt dagens system är, med globala leverantörskedjor och just-in-time-leveranser. Den som flyttar hem mer av affären, får bättre kontroll. Ett trick är att bli mer cirkulär; nya metaller för elbilsbatterier måste komma från Kongo och Kina medan återvunna kan komma från grannens uttjänta batteri. Så ser det ut på område efter område: Kan vi använda samma sak en gång till, minskar sårbarheten och vi får gröna jobb på kuppen.

4. Vi framtidssäkrar.
Klimathotet är akut, men skuld, skam och ångest ger inte omställningen vi behöver. Skiftet till förnybart och klimatsmart drivs mer av önskan att tjäna pengar och sova gott. Den som är beroende av fossila bränslen, som slösar på energi och ägnar sig åt slit-och-släng ligger pyrt till om Sverige, EU och världen menar allvar med Parisavtalet och klimatmålen. Skiftet till förnybart, effektivt och cirkulärt ökar lönsamheten och tryggheten. Klart det är ett bättre val.

5. Vi vinner. 
I tuffare tider, går det bäst för den som är mest öppen för förändring. Bättre än att krampaktigt hålla fast vid det förflutna är att vara en del av den framtid du själv önskar. 

Mattias Goldmann driver 2030-sekretariatet, har utsetts till Mäktigast i Hållbarhetssverige, dubbats till riddare av Frankrikes regering för sitt klimatarbete och är författare till boken Klimatsynda.

Nästa artikel