Skip to main content
Start » News » Säker mat för framtiden– Sweden Food Arena samlar kraften för en hållbar livsmedelssektor
Transport & logistik

Säker mat för framtiden– Sweden Food Arena samlar kraften för en hållbar livsmedelssektor

I samarbete med:
Marie Gidlund verksamhetsledare, Sweden Food Arena & Kerstin Eriksson, innovationsledare, Sweden Food Arena. Foto: David Thunander.
I samarbete med:
Marie Gidlund verksamhetsledare, Sweden Food Arena & Kerstin Eriksson, innovationsledare, Sweden Food Arena. Foto: David Thunander.

Svenskproducerad mat och dryck är inte bara god, den är också bland världens tryggaste och säkraste. I en värld präglad av klimatförändringar, osäkra handelsvägar och ökade krav på hållbarhet är den också viktigare än någonsin. För att Sverige ska kunna stärka sin livsmedelsförsörjning, stå emot kriser och samtidigt ligga i framkant internationellt krävs långsiktig samverkan, forskning och innovation. Branschen talar om en grön uppväxling och det är här Sweden Food Arena spelar en avgörande roll.

Sedan 2019 fungerar den nationella samarbetsplattformen som en strategisk länk mellan företag, forskare och beslutsfattare. Genom att identifiera näringens gemensamma utmaningar och möjligheter bidrar arenan till att förverkliga projekt som gör verklig skillnad, för säkerhet, klimat och konkurrenskraft.

    – Vi är en enad röst för näringen och driver på för att forskning och innovationssatsningar ska adressera de verkliga utmaningarna företagen står inför, säger Marie Gidlund, verksamhetsledare för Sweden Food Arena. Vi samlar runt 70 aktörer från hela värdekedjan, från producenter till handel samt tre branschorganisationer, i ett gemensamt arbete för framtidens livsmedelsförsörjning.

Grön uppväxling

Begreppet grön uppväxling handlar inte enbart om ökad produktion, utan om att göra det på sätt som gynnar både miljö och klimat, hälsan och försörjningssäkerheten. Det handlar om fossilfria värdekedjor, cirkulära processer, förpackningsinno-
vationer, nya proteinkällor och teknik som effektiviserar produktion och logistik.

   –Vi måste öka volymerna samtidigt som vi ställer om till en mer hållbar produktion, säger Kerstin Eriksson, innovationsledare på Sweden Food Arena. Konsumenten ska få trygg, säker och näringsrik mat, men den ska också produceras på ett sätt som är hållbart för klimatet. Våra hälsomål är lika viktiga som klimatmålen.

Innovation och forskning i centrum

En central del i Sweden Food Arenas arbete är att initiera samarbeten mellan företag, forskare och experter. Genom att identifiera gemensamma utmaningar inom näringen, formar man konsortier och hjälper till att säkra finansiering för forskningsprojekt.

   – Genom att ha färdiga samarbeten och projektidéer på plats kan vi snabbt agera när nya utlysningar kommer. Vi ser en kraftig ökning av innovations- och forskningsmedel de senaste åren från regeringen, och nu är det läge för företagen att växla upp, säger Eriksson. Gidlund fortsätter:

   – Vårt budskap är tydligt: fortsätt utveckla era produkter, sök samarbeten med forskare och andra företag, och ta chansen att nyttja de offentliga medel som finns för att driva er utvecklingsagenda och stärka er konkurrenskraft. Vi finns här för att hjälpa er, att bredda ert nätverk, hitta rätt samarbetspartners och förbereda nästa steg i er innovationsresa.

Bland projekten som arenan varit med och drivit finns bland annat robotplockare av mixade pallar som minskar arbetsskador, AI-stödd precisionsodling som minimerar användningen av insatsvaror utan att kompromissa med skörd, samt effektivisering av logistik- och förädlingsprocesser som reducerar svinn och stärker krisberedskap.

Sweden Food Arena visar att vägen framåt handlar om mer än teknik, det handlar om att skapa värde tillsammans, forma trygga och attraktiva arbetsplatser, och göra svensk livsmedelsproduktion till ett föredöme i världen.

Next article