Start » Molntjänster » Vet din organisation om att de redan är i molnet?
Sponsrad

Informationen i molnet är inte så säker som många organisationer tror, men den saken går att lösa. Vissa delar kan man göra själv, men i andra sammanhang krävs det en partner som hjälper till.

Före pandemin hade många börjat flytta till molnet med hängslen och livrem. Men pandemin skyndade på övergången, plötsligt var man inte längre lika noggrann. Ibland handlar det om att kompetensen rätt och slätt saknas på företaget, men väldigt ofta är problemen man identifierat ett resultat av att man är verksamhetsdriven.

Många antar antar endast att informationen är mer säker än den faktiskt är, säger Peter Kristoffersson, vd för K3 Nordic som är Microsoft-partner.

Peter Kristoffersson

VD
K3 Nordic

Foto: K3 Nordic

Driftsäkerhet i molnet är inte liktydigt med backup

Många tar för givet att backup ingår i en molntjänst, men så är det i regel inte. Ett tydligt exempel är Microsoft 365, med tjänster som Sharepoint, Onedrive och molnbaserad mail.

Att någonting ligger i molnet innebär inte per automatik att det har backup

Nicklas Karlsson, Marknadschef på K3 Nordic

Utan backup går filer förstås inte att återställa. Det här kan få ödesdigra konsekvenser. Det kan bli svårt att gå tillbaka till tidigare versioner av filer, och ibland förlorar organisationer kritiska data till följd av något så enkelt som att en medarbetare raderat en fil.

– Det tar egentligen inte mer än en timme att aktivera backup. Kostnaden är låg och man skyddar affärskritiska data, så det är ett första steg som vi rekommenderar, säger Peter Kristoffersson.

Rusa inte in i molnet, ta hjälp av en partner.

Örebrobaserade K3 Nordic har samarbetat med Microsoft i över tjugo år. De ser ett tydligt behov att säkra affärskritisk information hos små och medelstora organisationer.

– Vi kommer ofta in i situationer där företagen har identifierat problematiken. De flesta bitarna är enkla att förklara när det handlar om sådant som backup och säkerhet, säger Peter Kristoffersson.

Nicklas Karlsson

Marknadschef
K3 Nordic

Foto: K3 Nordic

Att rusa in i molntjänster utan en ordentlig behovsanalys är en stor risk. Första steget är att aktivera de säkerhetstjänster man redan har i till exempel Microsofts 365-tjänster. Det handlar om grundläggande saker som att skapa multifaktorsautentisering och börja använda säkra lösenord.

– Även här förlitar man sig ofta på att molntjänsterna är en garant för att ens data är säker, konstaterar Nicklas Karlsson.

K3 Nordic – Microsoft Gold Partner

En Microsoftpartner hjälper kunderna att hålla miljöer uppdaterade och ser till att man får filtrerad och riktad information om eventuella förändringar och nyheter som rör ens verksamhet.

Nästa artikel