Skip to main content
Start » Kvinnor i Karriären » ”Tech växer och är framtiden, så det gäller mest att våga”
Sponsrad

Tech- och energiindustrin är i konstant framfart, men den är fortfarande till stor del mansdominerad. Ishani Dolawatta, Sara Danielsson och Marion Kretzschmar på energiteknikföretaget Flower tillhör de som utmanar normerna. På sin arbetsplats är de en del av en växande skara av kvinnor inom tech.

Ishani Dolawatta jobbar som utvecklare och började på Flower för cirka fyra månader sedan. Hon lockades av företagets vision att verka för ett stabilt och hållbart elnät.

– Jag är uppväxt på Sri Lanka där elsystemet inte alls fungerade som det ska, så för mig är den här frågan personlig. Värderingarna på Flower går också helt i linje med mina egna, så jag är väldigt glad att numera vara en i teamet.

Sara Danielsson är ansvarig för Flowers partnerplattform. Hon har alltid haft en dragning till ämnet energi och läste även fysik på universitetet.

– Jag har alltid dragits till start-ups med en klar vision. När jag började på Flower var vi bara runt tio personer, så jag har varit med på hela tillväxtresan.  

Marion Kretzschmar är projektutvecklare och jobbade inom mjukvaruindustrin innan hon landade på Flower. 

– Jag var trött på försäljning och consulting inom mjukvara och ville hitta något som låg mig närmare hjärtat, nämligen förnybar energi och hållbarhet. Jag ville också jobba på ett mindre företag, eftersom jag upplever att arbetsmiljön då oftast blir mer dynamisk och intressant. 

Utforska och testa gränser

Ishani Dolawattas resa mot att bli mjukvaruutvecklare har inte alltid varit helt spikrak. Hon studerade biologi på universitetet och gjorde sedan en helomvändning där hon fastnade för datavetenskap med inriktning på cloudlösningar.

– Flower har en techplattform som är mestadels cloudbaserad, så det passar mig väldigt bra. Min ambition är att bli en cloud architect som skapar flexibla lösningar. Jag tror att det finns en obegränsad potential inom det arbetsområdet. 

Sara Danielsson har alltid haft en nyfikenhet att testa både nya miljöer och funktioner i arbetslivet.

– För mig är det viktigaste att verkligen ha kul på jobbet. Jag känner dessutom att jag har utvecklats inom mitt yrke när det kommer till exempelvis avancerad teknik och olika energikällor. 

Marion Kretzschmar känner sig väldigt bekväm med att engagera sig i nya aktiviteter och ta nya initiativ. 

– Jag utforskar fortfarande vilket område jag har de bästa färdigheterna i och känner att jag kan utvecklas i mitt jobb. Vi har fördubblat vår personalstyrka på bara ett år och det är inspirerande att vara en del av ett företag med ett sånt framåtdriv. 

Sverige har satt sig på techkartan

Techbranschen har ett gott rykte i Sverige tack vare många fina framgångshistorier, menar Sara Danielsson. 

– Det finns ett stort intresse utanför Sveriges gränser. Innovatörer som exempelvis Spotify och Einride har verkligen satt oss på kartan. Men det finns även ett ökat förtroende för att svenska techföretag kan växa då man vet att talang finns. 

Marion Kretzschmar håller med:

– Jag jobbar med många österrikiska och tyska företag och när jag nämner att Flower är svenskt märker jag att responsen är väldigt bra redan från början. 

Trotsa förutfattade meningar

Det finns många möjligheter på ett teknikföretag och du behöver inte vara expert eller tungt techbaserad för att nå långt, menar Marion Kretzschmar. 

– Man behöver bara kasta sig ut. Tech växer och är framtiden, så det gäller mest att våga.

– Om man känner att tech- och energibranschen exempelvis är mansdominerad, så kan det första vara att försöka utmana sina fördomar. Jag tycker att kvinnorna som jobbar inom tech är inkluderande och öppna, så undersök möjligheterna, säger Sara Danielsson.

– Jag har också märkt att det finns en stor variation och chans till utveckling inom olika roller på techbolag. Så jag rekommenderar också att bara trotsa förutfattade meningar, avslutar Ishani Dolawatta.

Next article