Start » News » Framtidens finansbransch efterfrågar molnbaserade IT-lösningar
Future of Finance

Framtidens finansbransch efterfrågar molnbaserade IT-lösningar

bricknode personal
I samarbete med: Bricknode
Bricknode. Foto: Mattias Brian, Bricknode.
bricknode personal
I samarbete med: Bricknode
Bricknode. Foto: Mattias Brian, Bricknode.

Allt fler banker och finansbolag efterfrågar molnbaserade IT-lösningar och vill inte längre låsa in sig i långa kontrakt och krångliga system. Stefan Willebrand, som efter drygt tio år i finansbranschen startade IT-bolaget Bricknode, brinner för att accelerera finansbranschens digitalisering med flexibla, öppna och molnbaserade IT-lösningar som varken är tungrodda eller krångliga.

Vår vision är att hjälpa etablerade samt nystartade finansiella institut att digitalisera sin verksamhet på ett modernt, enkelt och smidigt sätt med hjälp av en molnbaserad infrastruktur med en modulstruktur som anpassas helt utifrån kundens behov, säger Stefan Willebrand, vd på Bricknode, som för tio år sedan lanserade ett modulbaserat ”operativsystem” som skräddarsytts utifrån bank- och finansbranschens behov.

stefan willestrand bricknode

Stefan Willebrand

Vd, Bricknode

Foto: Mattias Brian, Bricknode

Hans vision var redan från start att bygga en flexibel IT-infrastruktur som kunde ta upp konkurrensen med de trögrörliga och ofta tungrodda system som vid den tidpunkten var regel snarare än undantag i branschen.

Frigör tid till att utveckla slutkundsupplevelsen

– Vårt motto är ”Put the fun in finance”. Det sammanfattar på sätt och vis syftet med Bricknodes existens. Genom att fokusera på allt som sker bakom kulisserna i ett operativsystem och se till att leverera en teknisk grundplåt som är tillförlitlig och stabil kan våra kunder istället lägga fullt fokus på att utveckla och förfina slutkundsupplevelsen. På så sätt kan de helt enkelt fokusera på det som är roligt istället för att lägga tid på att utveckla komplex IT-infrastruktur. Vår drivkraft är att skapa värde för våra kunder genom att frigöra deras tid till att skapa kundnytta utan att behöva tänka på vad som händer i bakgrunden, säger Stefan Willebrand.

Bricknodes skalbara och helt molnbaserade SaaS-plattform digitaliserar hanteringen av finansiell verksamhet.  Bolaget var tidiga med att utveckla ett molnbaserat system som baseras på olika moduler eller byggstenar. Tanken är att varje enskild kund ska kunna skräddarsy sitt eget system genom att handplocka de moduler de behöver för tillfället.

– Med den här typen av moln-baserade system blir det mindre dramatiskt och komplext för finansiella verksamheter att implementera ett nytt IT-system, säger Stefan Willebrand.

Molnbaserade lösningar är en ny standard

Han tror att finansbranschen framöver kommer att präglas av fler transparenta, lättillgängliga och molnbaserade IT-lösningar som erbjuder låga implementeringströsklar.

– När vi utvecklade vårt system sa många att det var omöjligt att lansera en helt molnbaserad IT-plattform för finansbranschen. Nu är den här typen av lösningar på väg att bli en ny standard för branschen, vi befinner oss bara i början av en spännande utveckling.

För nystartade finansbolag är det självklart att välja en flexibel SaaS-lösning snarare än en tungrodd IT-plattform med inlåsningseffekter, säger Stefan Willebrand.

Nästa artikel