Start » Molntjänster » Molntjänsterna förändrar vårt sätt att leva
Vägen till molnet

Molntjänsterna förändrar vårt sätt att leva

molntjänster framtiden
molntjänster framtiden
Foto: Unsplash

Den innovation som får störst konsekvenser för våra liv får inte alltid de största rubrikerna. Historia kan istället skrivas mitt framför ögonen på oss, relativt okommenterat, utan att vi tänker på det. Så är fallet med molntjänster. 

När Amazon 2002 lanserade sin molntjänst var syftet att effektivisera verksamheten under trafikintensiva högtider. Molnet blev så framgångsrik att det snart började säljas vidare. Än idag är Amazons tjänst AWS absolut störst, med över 30 procent av marknaden. En marknad som förra året omsatte över två tusen miljarder kronor. Bara under andra kvartalet 2020 ökade intäkterna från AWS med 29 procent jämfört med samma kvartal året innan.

peter hellgren vd consid

Peter Hellgren

Vd, Consid

Foto: Nathalie Besèr 

Mest ökar ”Desktop as a Service” (DaaS), som erbjuder användaren molnbaserade virtuella skrivbord. De flesta av oss har redan provat att arbeta i gemensamma dashboards, fäst virtuella post-it lappar i olika färger och försökt klustra team-tankar under Covid-19-isoleringen.

Coronakrisen har även snabbat på utvecklingen av generella molntjänster, eftersom de har lösningar för det nya distanslivet. Användaren behöver inte själv uppdatera, installera eller ta säkerhetskopior av sin data. ”Infrastructure as a service” (IaaS) erbjuder användaren en “pay-as-you-go”-modell för hårdvara, lagring, backup, program, datadelning, nätverk och servrar. Användaren kan enkelt skala upp och snabbt anpassa sig efter nya omständigheter och behov.

Molnen har framtiden för sig

Låt oss titta på några av de fantastiska möjligheter som främjar kreativitet, förenklar vardagen och i förlängningen bidrar till en hållbar samhällsutveckling. 

De flesta har väl redan nu upplevt hur molnen underlättar för samarbete mellan användare med hjälp av olika onlineverktyg, som alla kan nå. Informationsdelning mellan olika delar av organisationen har också stärkts. Automation hjälper användarna att förbättra sin produktivitet och effektivitet. De automatiseringsverktyg som finns tillgängliga idag med bäring på ”Infrastructure as code” har redan visat att de identifierar och åtgärdar fel i såväl affärs- som verksamhetsprocesser.

Tack vare AI:s hisnande utveckling de senaste åren är det nu möjligt att analysera och omhänderta data på ett helt nytt sätt. Molntjänsterna råkar vara det perfekta sättet att hantera den ofantliga mängd data som genereras. Tillsammans är de oslagbara. AI kan omvandla data om allt från brottsbekämpning, insamling av sjukdomsdata, till det senaste: kvantfysik. Kvantberäkning är lika stort som det låter.

Företag som Google har börjat utnyttja kvantfysikaliska principer för att utveckla nästa generations produkter. Kvantdatorer utför komplexa algoritmberäkningar och bearbetar massiva datamängder på kort tid. De används redan idag för att kryptera elektronisk kommunikation och att öka cybersäkerheten.

Datasjöar – ett ostrukturerat datalager där man bara ”häller in” all möjlig data – kan i och med AI:s förfining användas på ett helt nytt sätt för att se mönster och extrahera slutsatser.

Vi kommer att få se fantastiska innovationer när stora mängder data hanteras av AI.

Juridiken hänger inte med

Men det finns också dramatik i molntjänsternas värld. I somras avgjorde EU-domstolen mål C-311/18 till den österrikiske aktivisten Max Schrems fördel. Schrems har i flera år krigat mot Facebook eftersom han ansåg att företaget inte hade rätt att föra ut hans personuppgifter till USA. Han har hävdat att eftersom lagstiftningen kring övervakning ser annorlunda ut där, så är hans uppgifter inte säkra. Domen var en käftsmäll mot de amerikanska teknikjättarna. Vi vet idag inte den fulla vidden av den, men en konsekvens kan vara att dagens oligopolliknande situation bryts. Moln kommer att utvecklas i Europa och det kommer att medföra innovationssprång på vår sida av Atlanten. 

Den svenska regeringen arbetar intensivt med att hitta lösningar på problemen med molntjänsterna. Utredningen som regeringen beställde fick flytta fram deadline ett halvår och ska nu redovisas till regeringen den 15 januari 2021. Under tiden flyttas stora delar av det offentliga Sveriges data till molnen.

”Ovan där randas morgonen” heter det i den gamla väckelsepsalmen. Vi är redo att ta ledning i transformationen.

Nästa artikel