Ah, livsmedelssäkerhet. Inget vi bryr oss om innan magsjukan slår till och Rapport meddelar att ett stort kycklingparti drabbats av salmonella och återkallats. Eller är det dags att tänka lite bredare?
För samtidigt som mat i Sverige är väldigt säker i det att man för det mesta inte blir sjuk av den så handlar livsmedelssäkerhet främst om följande: producerar vi tillräckligt, gör vi det på ett sätt som inte utarmar naturen, har alla tillgång till mat, är tillgången stabil över tid och ger maten oss den näring vi behöver?
Svaret är ju tyvärr nej på alla dessa frågor på många håll i världen och för vissa av dem även i Sverige.
Det kan vara värt att upprepa; den globala klimatkrisen är till stora delar skapad av hur vi producerar mat, katastrofväder kan slå ut skördar i hela länder, svälten är på frammarsch till följd av krig och störda försörjningskedjor och tre fjärdedelar av alla som dör på planeten Jorden gör det av en kronisk sjukdom, till största delen orsakad av den mat vi äter.
Så, vad gör vi? Egentligen är det ganska enkelt. Mat handlar inte primärt om det som ligger på tallriken, utan om de effekter som maten har på oss och den miljö vi lever både i och av. Kan vi släppa våra ingrodda mentala bilder av mat – allt från hur den produceras till vad en tallrik ”måste” innehålla – kanske vi kan omdefiniera maten och göra den säker i alla dess olika dimensioner. Vi har ju faktiskt gjort just detta många gånger under historiens gång, senast under det som brukar kallas den Gröna Revolutionen, då vi byggde dagens gigantiska industriella system som givit oss så många billiga och säkra kalorier.
Vi gjorde det senast genom att kasta precis allt vi hade på matproduktionen eftersom vi visste att vi skulle fyrdubbla befolkningen på planeten. Finansiella innovationer, massiva sammanslagningar av arealer, nya växtsorter, konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel, nya gigantiska maskiner, enorma fabriker och global distribution bidrog alla till att vi lyckades rädda en miljard människor från att dö i svält.
Vi står idag inför ett lika stort skifte som då, men med andra utmaningar, andra insikter och helt annan teknologi. Precis som förra gången måste vi absolut klara av det och bara för att vara tydlig – den här omställningen kommer precis som förra gången att definiera allas våra liv.
Det är givetvis omöjligt att prata om alla problem och möjligheter i en kort artikel som denna, men det finns några enkla knep för den som vill till framtiden:
1. Inse att världens största system är på väg att ställas om. Det kommer att ske av nödvändighet och att försöka stå emot är att ställa sig på fel sida av historien
2. Kasta alla dina mentala bilder av vad mat är; hur den ska produceras, lagas och ätas
3. När du gjort dig fri i tanken, omfamna innovation och nya idéer
4. Tänk utanför tallriken, tänk på matens effekter istället
5. Kom till BiteStockholm, norra Europas ledande mötesplats för nästa generations matsystem, den 29-30e september. Vi har avhandlat den här frågan i över ett decennium och där kommer du att träffa alla du behöver att träffa för att ta steget in i framtiden!