Start » Struktur » Gabriel Isskanders väg till börsen
Struktur

Gabriel Isskanders väg till börsen

Gabriel Isskander
Gabriel Isskander
Gabriel Isskander. Foto: Filip Tu

Gabriel Isskander är chef för den ansedda aktietidningen Börsveckan som når ut till över 6000 betalande prenumeranter och kommer ut varje måndag, 42 gånger per år.

Börsveckan är specialiserat på småbolagsanalys men skriver om de flesta bolag på den svenska börsen. Räckvidden uppskattas till närmare det dubbla på marknaden och finns hos de flesta investerare som är intresserade av ”stockpicking”. Bland prenumeranterna finns fondförvaltare, privata investerare, kända finanspersoner osv.

Gabriel är 33 år och har arbetat professionellt med aktier i 10 år. Men intresset började långt innan dess, redan i tonåren. Vi har träffat Gabriel för att höra om hans väg till börsen.

Hej Gabriel, berätta lite om din väg till börsen. När fick du upp intresset för aktier?

– Intresset väcktes vid 15-16 års åldern i samband med IT-bubblan då det var allmän aktiehysteri. Jag minns att jag satt fastklistrad framför nyheterna på kvällarna och följde händelseutvecklingen från distans. Tyckte att det var superspännande allt som hände. Vid 18 års ålder köpte jag mina första aktier. Minns att det var i H&M. Sedan dess har intresset vuxit allt starkare.

Berätta lite om din bakgrund och karriärvägen!

Å enda sidan var jobbet riktigt kul med extremt högt tempo – å andra sidan längtade jag till mina egna värderingssnurror hemma vid skrivbordet.

– Jag började på Handelshögskolan i Stockholm direkt efter gymnasiet. Under tiden på Handels så fick jag chansen att praktisera på SEB:s Corporate Finance avdelning i tre månader. Då var jag 21 år och hade ingen susning om vad jobbet innebar i praktiken. Under andra arbetsdagen slängdes in i ett superviktigt projekt där en känd finansman skulle börsnotera sitt holdingbolag. Det var ingen mindre än Melker Schörling. Det var häftigt att sitta i samma rum som honom tyckte jag. Min roll i det hela var att assistera de seniora rådgivarna i arbetet med att ta fram data, statistik och försöka sätta ett rimligt pris på aktierna i samband med IPO:n. Börsnoteringen blev en succé och det var otroligt givande att arbeta med duktiga medarbetare.

Men efter praktiken på SEB var jag ändå rätt kluven och visste inte riktigt vad jag ville göra. Å enda sidan var jobbet riktigt kul med extremt högt tempo (80 timmars veckor var det normala). Å andra sidan längtade jag till mina egna värderingssnurror hemma vid skrivbordet och den traditionella aktieanalysen. Men jag ville ge ”Corpen” en chans till innan jag bestämde mig slutgiltigt och när Nordeas Corporate Finances chef hörde av sig och ville att jag skulle prova även hos dem direkt efter SEB så nappade jag. Även där var det kul men längtan till att jobba mer aktivt med aktieanalys gjorde att jag ändå valde att ta en annan väg.  

Gabriel Isskander

Men hur kom du in på Börsveckan?

– Efter Nordea så gick jag tillbaka till skolan och tog examen 2007. Vid den tiden hade jag specialiserat mig inom finansiell ekonomi de sista två åren på Handels. Så jag längtade till att börja jobba inom finans och primärt aktier. Under somrarna åren innan så arbetade jag extra på just Börsveckan. Det handlade i början om att optimera värderingsmodeller osv men ganska snart så fick jag även chansen att skriva min första aktieanalys. Jag var då 22 år och hade aldrig skrivit en analys tidigare. Jag minns att den handlade om livsmedelskoncernen Sardus och att jag landade i en köprekommendation. Ett par veckor efteråt köptes bolaget upp av finska Atria och rådet blev därmed en riktig succé. Efter det skrev jag allt mer vid sidan av studierna. Börsveckan ägdes på den tiden av Peter Benson, som var min första riktiga chef och som jag även idag ser mycket upp till. Det var han som rekryterade mig till Börsveckan. Och direkt efter examen började jag på heltid för tidningen år 2007. Sedan dess har jag blivit fast här, trots att man genom åren fått en del olika erbjudanden. Jag tycker fortfarande att det är lika roligt att komma in till kontoret varje morgon, precis så som jag kände som purfärsk civilekonom vid 22 års åldern. Gillar man aktier och analys så är nog det här jobbet bland det bästa!

Vad är det roligaste med ditt arbete som chef på Börsveckan?

– Att analysera små- och medelstora bolag. Att lära sig nya bolag och nya branscher. Aktiemarknaden är under ständig förändring och en dynamisk plats att vara på. Det är en spegelbild av samhällsutvecklingen i mångt och mycket och det är extremt givande att arbeta med börsen varje dag. Man lär sig nytt hela tiden.

Har du något tips till unga människor som vill jobba inom finans?

– Viktigt att man har ett starkt intresse för finans. Man ska även vara nyfiken, frågvis och alltid ödmjuk. Det finns inga genvägar, allt kräver hårt arbete och många nedlagda timmar.

Nästa artikel