Skip to main content
Start » Kvinnor i Karriären » En tjej föds inte ointresserad av teknik, hon formas till det
Kvinnor i Karriären

En tjej föds inte ointresserad av teknik, hon formas till det

Marie Ideström

I Sverige finns idag mer än 300 000 tjejer och icke-binära individer i åldern 13-19 år. Vår dröm är att ge var och en av dem en djupare förståelse för vad teknik är och hur det kan tillämpas, liksom att öka deras självförtroende att utforska sina egna passioner inom området, så att de kan ta ett välinformerat beslut om sin framtid. 

Vi vet att världen blir en bättre plats när alla är med och formar den. Stiftelsen Womengineers mål är därför att definiera vad det faktiskt innebär att vara ingenjör så att de som har potential att bli duktiga ingenjörer också blir det. 

I det långa loppet är avsaknaden av kvinnliga ingenjörer inte bara ett individproblem utan även ett samhällsproblem. Utöver den generella ingenjörsbristen, står dessutom skolor, organisationer och företag utan kvinnlig kompetens. Färre innovationer skapas när alla tänker lika, ojämställda bolag är mindre lönsamma och lönegapet mellan män och kvinnor upphör aldrig att existera. 

Varför Womengineer?

Vi tror att en del av anledningen till att tjejer inte söker sig till högre tekniska studier beror på brist på kunskap om vad ingenjörsstudier innebär och att de associationer som finns kopplat till teknikbegreppet är förlegade, och för snäva. Det vill vi ändra på. Vi har inte längre råd att gå miste om morgondagens kompetens.

Idén till Womengineer föddes på KTH, där tjejerna lyste med sin frånvaro. Idag, 16 år senare, utgör tjejer fortfarande en minoritet inom yrkeskåren även om andelen årliga nyexaminerade ingenjörskvinnor har ökat från 29% till 35%*. Däremellan har Womengineer haft möjligheten att inspirera över 14 000 unga tjejer till en framtid inom teknik genom vårt event Introduce a Girl to Engineering day. En inspirationsdag som möjliggör för tusentals tjejer att varje år besöka ett företag och utforska sitt teknikintresse. Genom att låta unga tjejer och yrkesverksamma ingenjörer möta varandra skapar vi skillnad.

–Ingenjör kan verka lite skrämmande vid första anblicken, men det handlar inte bara om teknik. En stor del av ingenjörsarbete innebär att samarbeta med människor och lösa problem tillsammans. Det behöver inte vara så komplicerat som det låter för vissa, säger en deltagare på IGEday 2024

Näringslivet spelar en viktig roll

Stiftelsens samarbete med näringslivet spelar stor roll i att kunna visa upp hur det faktiskt är att jobba som ingenjör. Allt fler företag tycks inse detta i takt med att intresset för att medverka stadigt ökar för varje år.

Vi är otroligt stolta över den resan vi gjort hittills, men vi är inte klara än. Vårt slutliga mål är att det 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga. Följ med oss på resan mot en jämställd ingenjörsbransch – tillsammans kan vi göra skillnad! 

Next article