Start » Kvalitetssäkring » Därför gör dina val av livsmedel stor skillnad
Certifiering- och Kvalitetssäkring

Därför gör dina val av livsmedel stor skillnad

Anita Falkenek, vd KRAV.
Anita Falkenek, vd KRAV.
Anita Falkenek, vd KRAV

Det ska vara enkelt för konsumenter att välja bra och hållbara livsmedel. Certifierade livsmedel skapar trygghet för såväl konsument som producent.

Du ska inte behöva vara expert för att kunna välja bra mat. Det säger Anita Falkenek, vd för den ekonomiska föreningen KRAV. Med bra mat menar hon livsmedel som producerats hållbart, utan onödiga kemikalier på gårdar där djuren mår bra och där medarbetarna har goda arbetsvillkor. För att nämna några faktorer. Intresset och efterfrågan på hållbara livsmedel har ökat under de senaste 20 åren.

– Marknaden för ekologiskt producerade livsmedel växer trappvis, med växlande ökning hos efterfrågan respektive produktion. Dessutom ser vi att intresset för hållbarhet ökar stadigt hos såväl konsumenter som restauranger, liksom producenter, säger hon. 

Trygghet och säkerhet

För att förenkla för såväl konsument som producent har därför en rad olika certifieringar vuxit fram genom åren. Vissa, såsom KRAV, garanterar en ekologiskt producerad vara och även extra  mervärden. Certifieringarna är ett resultat av en ökad efterfrågan från konsumenter och handeln på en enhetlig märkning.

– Det är också viktigt för producenterna att kunna kommunicera allt bra de faktiskt gör för såväl djur och natur som för oss människor. Med en KRAV-certifiering blir det möjligt, säger Anita Falkenek.

Genom att välja en certifierad vara kan man som konsument vara säker på att produktionen är kontrollerad, inte bara av myndigheter, utan också av tredjepartsaktörer.

– Certifiering och märkning av varor förenklar inte bara för konsumenten; den fungerar även som ett stöd och en läroplattform för producenter som vill producera hållbart. Certifieringen innebär därför ett verktyg för att jobba med ständiga förbättringar, säger Anita Falkenek.

Dina val spelar stor roll

Inom EU finns en gemensam lagstiftning som reglerar den ekologiska produktionen i medlemsländerna. Övrig eko-certifiering måste ske med utgångspunkt från denna, och KRAV-märkning tar här ett än större grepp.

– KRAV inkluderar utöver allt vad EU-ekologisk certifiering omfattar, även viktiga områden som klimat, arbetsvillkorsfrågor samt extra tuffa krav inom djurvälfärd. För KRAV har strategin sedan start varit att driva utvecklingen framåt, inte bara följa den, säger Anita Falkenek.

Okej, men spelar det egentligen så stor roll vad jag – en av miljontals – konsumenter väljer att köpa för mat? Jo, det spelar jättestor roll, svarar Anita Falkenek. Och har man inte förutsättningar att köpa merparten ekologiskt, så kanske man kan byta ut några varor till ekologiska. Då är du med och bidrar till den omställning som krävs för att rädda planeten.

– Genom dina val som konsument skickar du signaler till de som producerar vilken sorts mat du vill köpa med dig hem. Och som producent: kommunicera allt bra du gör genom att certifiera dig!

Nästa artikel