Start » Finans » GreenBay utvecklar ny betalningsteknik för jordens mest utsatta invånare
Future of Finance

GreenBay utvecklar ny betalningsteknik för jordens mest utsatta invånare

Mikael Bramstedt
Mikael Bramstedt
Mikael Bramstedt Co-founder GreenBay P&DT. Foto: Hilda Sandgren

Efter en lång karriär i finansbranschen, bland annat som en av arkitekterna bakom Swish, ägnar sig Mikael Bramstedt nu helhjärtat åt nya betalningstjänster baserat på Blockchain och AI som ska förenkla tillvaron och göra det billigare för utvecklingsländernas befolkning. Världsbanken mål om max fem procent transfereringsavgift mot idag cirka 15 procent är målsättningen.

Mikael anser att Globala bank- och finans-institutionerna är direkt fientliga mot tredje världens ekonomier och har skapat betalningsinfrastrukturer som leder dem i direkt fattigdom. Därför tar han sig an utmaningen med hjälp av avancerad blockkedjeteknik och AI lösningar.

Samtidigt som länder likt Sverige har billiga transfereringstjänster råder en brist på tillgång till att utnyttja teknologin bland jordens fattigare befolkning. I utvecklingsländerna är det vanligare att äga en mobiltelefon än att ha tillgång till ett bankkonto vilket saknas av 80 procent av befolkningen. Många av de betalningslösningar som erbjuds är dyra, osäkra och omfattas varje år av nya hårdare regelverk som till slut kommer stoppa alla dess överföringar.

Effektiv betalningsinfrastruktur för tredje världens befolkning

2018 hoppade Mikael Bramstedt av storbankskarriären för att starta BlueBarricade Blockchain & AI Technology samt systerbolaget GreenBay P&DT för produkten Gowire och Donations. Nu har han utvecklat GreenBay, Gowire för att skicka pengar och GreenBay, Donation för donationer till gröna infrastrukturprojekt i tredje världen. GreenBay Donations, en motsvarande tjänst som ska underlätta finansiella donationer framför allt till stora viktiga utvecklingsprojekt som att bygga infrastrukturer samt donationer till nationers basindustri som genom Blockchain teknologin förhindrar korruption. Globala marknaden för Donations uppgår till över 500 bill USD.  

Hela världen vinner på att jordens fattigaste befolkning utvecklas

Mikael anser att banksektorn, globala finansiella aktörer, världssamfundet samt viktiga marknadsaktörer bör lägga in HROI och SROI, i sina balansräkningar. De bör istället för att bygga barriärer ge tillgång till regelverk och teknik på deras villkor. Annars riskerar man att skapa ekonomisk nöd och flykt. Den här typen av satsningar bör, enligt Mikael Bramstedt, ingå i bankernas CSR-arbete.

– Transaktioner måste gynna världens fattigaste genom tillgång till rätt finansiella instrument och är en hjälpinsats som inte går sätta ett pris på. Hela världen vinner på att jordens fattigaste utvecklas av oss som har möjlighet att påverka. Ständig innovation sker, där Blockchain- och AI utgör en helt avgörande roll.

Genom användning av avancerade algoritmer kan företag möjliggöra upp till 1 000 transaktioner per sekund det vill säga snabbare än transaktioner i realtid, säger Mikael Bramstedt.

Nästa artikel