Skip to main content
Start » AWS » Mot molnet med högre syfte
Sponsrad

Med stora mängder data av känslig natur ökar behovet av säkra och flexibla molnlösningar som främjar såväl skalbarhet som innovation. För impact tech-bolaget Doconomy var det självklart att ta hjälp av Enfo för att migrera sin verksamhet till AWS molntjänster.

Det är en spännande tid när digitala affärsidéer kan skala upp globalt på kort tid och utan fysisk närvaro på nya marknader. Ännu mer spännande blir det när hållbarhet är själva affärens kärna.

Partnerskap för tillväxt

Fredrik Lagerträd är medgrundare och CTO på Doconomy, som är en svensk impact tech-startup med ambitionen att skapa en global standard för beräkning av klimatavtryck på korttransaktioner. Hans utmaning är att säkerställa att den tekniska infrastrukturen är i ständigt samspel med bolagets högt ställda mål på tillväxt.

Fredrik Lagerträd

Medgrundare & CTO på Doconomy

Foto: Doconomy

Med information om miljontals transaktioner, samt integrering med banker och betalkort ställs krav på en skalbar, robust och flexibel molnlösning. Därför beslöt Doconomy att migrera hela sin plattform till AWS molntjänster med Enfo.

Eftersom vi bygger en global tjänst var det viktigt att hitta en lösning som också är global. AWS är störst på marknaden och har jobbat längst med molnet.

Fredrik Lagerträd.

Molnpartner som växer med storbolag och startups

Gustaf Ridderstolpe jobbar som affärschef inom Cloud and Application Development på Enfo, som är en certifierad Managed Service Provider för AWS. Medan de flesta av företagets kunder är storbolag menar han att det ligger i deras intresse att växa med startups som Doconomy.

Gustaf Ridderstolpe

Affärschef inom Cloud and Application Development på Enfo.

Foto: Pia Nordlander

– Vår enhet är i samma storleksordning som Doconomy – som ett litet bolag i ett stort. Jag tror det bidrog till att vi klickade så snabbt, säger han.

AWS – en plattform för framtiden

– Om utvecklare själva får välja blir det nästan alltid AWS. Det går fort, bäddar för innovation och bygger på API före gränssnitt, vilket gör det enkelt att både utveckla nya tjänster och åtgärda problem, säger Gustaf Ridderstolpe.

Fredrik Lagerträd håller med om smidigheten i AWS-plattformen men framhåller också att det personliga bemötandet och samarbetet med Enfo har varit minst lika viktigt i migreringsprocessen.

– Det har gått ovanligt fort – från avtal till start tog det bara ett par veckor. Vi har satt ihop ett mixat produktteam från oss och Enfo som hanterat flytten och byggt upp ny infrastruktur. Nu fortsätter teamet samarbeta för att utveckla nya tjänster på plattformen.

Molnets slagkraft inom banksektorn

Efter 30 år i branschen ser han fortfarande att mycket är sig likt. Men varför är Enfo starka inom just banksektorn? Gustaf Ridderstolpe resonerar sig fram till svaret.

– Vi har jobbat mycket med banker, bland annat eftersom vi är bra på allt som har att göra med krav, governance, dokumentation och långsiktig förvaltning. Eftersom Doconomy siktar internationellt från början blir det en helt annan skalning i molnet. Med högt ställda krav får man också de bästa utvecklarna.

Fredrik Lagerträd håller med.

– Vi vet att AWS erbjuder den bästa plattformen för att utveckla vår affär vidare. Men att investera i den specialiseringen internt tar för mycket tid och fokus. Nu kan vi fortsätta fokusera på vår kärna medan vi växer tillsammans med Enfo.

Next article