Skip to main content
Start » Arbetsplats » Allt fler företag väljer att inreda med återbrukade kontorsmöbler
Sponsrad

Marknaden för återbrukade kontorsmöbler växer, för allt fler företag är det naturligt att överväga återbrukade snarare än nyproducerade möbler när de ska inreda sitt kontor. Återbrukad kontorsinredning bidrar till en rejält minskad miljöpåverkan. Samtidigt är utbudet av fräscha, enhetliga och högkvalitativa kontorsmöbler till halva priset jämfört med nyproducerat relativt stort, för visst går det att inreda såväl enhetligt som modernt och ergonomiskt med befintliga kontorsmöbler.

Miljömedvetna val är en självklarhet för företag på många områden, exempelvis när de köper in tjänstebilar. När det kommer till kontorsinredning har hållbarhetsperspektivet hittills inte varit lika självklart, men nu ser vi att intresset för återbrukade kontorsmöbler ökar stadigt, säger Jonas Åström, vd på Rekomo, som är specialiserade på att köpa in och sälja återbrukade kontorsmöbler. De bistår även företag med planering, inredning, upcykling, flytt och montering av möbler.

Behöver inte kompromissa med kvaliteten

Kontorsmöbler från kända tillverkare håller i allmänhet en hög kvalitet och har därmed även en lång livslängd. Företag som väljer att inreda sitt kontor med återbrukade kontorsmöbler behöver därmed inte kompromissa med kvaliteten. Att välja återbrukat kräver inte heller mer tid än att köpa in nyproducerat.

– Många företag tänker att återbrukad kontorsinredning innebär svårigheter att få till en enhetlig färgskala, men eftersom befintliga kontorsmöbler ofta köps in i större partier, exempelvis trehundra vita skrivbord eller tvåhundra svarta kontorsstolar, är det sällan svårt att få till en enhetlig och harmonisk färgskala. Ofta krävs endast lättare rengöring för att få befintliga kontorsmöbler att kännas som nya, säger Jonas Åström.

Genom att välja ett återbrukat skrivbord framför ett nytillverkat minskar företag sina koldioxidutsläpp med 100 kilo.

Motsvarande minskning för en återbrukad kontorsstol är 80 kilo. För ett företag som ska inreda exempelvis 300 arbetsplatser resulterar det i en avgörande skillnad för miljön.

Leasa återbrukad inredning till hemmakontoret

Jonas Åström har även noterat ett ökat intresse för att leasa begagnade kontorsmöbler, inte minst till medarbetarnas hemmakontor. Många arbetsgivare leasar höj- och sänkbara bord samt ergonomiska kontorsstolar så medarbetarna kan arbeta ergonomiskt även på hemmaplan.

– För många yngre medarbetare är det självklart att i första hand välja återbrukade kontorsmöbler.

Företag som vill ligga i framkant med sitt hållbarhetsarbete har därför många goda skäl att välja just återbrukat när de ska inreda sitt kontor eller medarbetarnas hemmakontor.

– Vi befinner oss bara i början av den här utvecklingen, det här är en marknad som kommer att växa de kommande åren, säger han.

Next article