Start » Struktur » Hållbara transporter i stadsmiljöer, går det?
Sponsrad

Genom att skapa en komplex algoritm som utnyttjar möjligheterna med machine learning har Airmee byggt upp en ny plattform för en logistikflotta som skapar mer effektiva och hållbara leveranser i stadsmiljö.

Det var under åren efter sin examen på Handelshögskolan i Stockholm då han jobbade utomlands, i bland annat Korea där de kommit mycket långt med effektivisering av transporter, som Airmee’s VD Julian Lee började fundera mer på logistiklösningar.

– I samband med att Uber började växa sig stora fick jag idén att försöka göra som de gör, fast med gods istället för personer, det vill säga hitta nya lösningar för att ta leveranser ”den sista milen” på ett mer effektivt sätt, förklarar han.

Optimera i realtid

Julian fick kontakt med en forskare på KTH i Stockholm som forskade på rörelsemönster i storstäder, främst av människor, och tillsammans utvecklade de en ny plattform för logistik i städer.

Mottagarna kan få information om exakt leveranstid och även ändra tid och plats

– Ambitionen var att hitta ett sätt att kunna optimera leveranserna i realtid, att styra förarna med ständigt uppdaterad data om exempelvis trafikstockningar, nya leveransuppdrag med mera, så de alltid får instruktioner om snabbaste vägen till målet.

Men att klara av realtidsoptimering visade sig vara en rejäl utmaning. De var tvungna att skapa en helt egen algoritm i kombination med de nya möjligheterna att analysera mycket stora mängder data. Resultatet blev då deras innovativa plattform som nu fungerar i realtid.

– Det behövdes också en app som var ihopkopplad med algoritmen som förarna kan ladda ner och få kördirektiven via. Appen möjliggör också att mottagarna kan få information om exakt leveranstid och även ändra tid och plats för leveransen.

Airmee’s VD Julian Lee. Foto: Airmee

Innovativ teknik för hållbarhet

De startade utvecklingen för tre år sedan och testade plattformen för första gången ett halvår senare för butiksleveranser.

– När vi testat plattformen och sett att den fungerade som avsett så gick vi vidare och började jobba mot e-handelsföretag. Vår lösning finns nu integrerad i många e-handelserbjudanden parallellt med exempelvis PostNord, och vi kan ge kunderna en betydligt effektivare leverans.

Hållbarhet har hela tiden varit ett riktmärke i deras utveckling, att bidra till att resurser används så effektivt som möjligt.

– När leveranserna blir mer effektiva bidrar de även till en mer hållbar logistik, dessutom har vi cyklar som leveransfordon där det går, framför allt i Stockholm. Vår ambition är även att skapa den bästa möjliga kundupplevelse vilket vi kan erbjuda genom en större precision i leveranstid och snabbare leveranser. Vid behov kan vi fixa leveransen inom en timme från att ordern lagts via datorn, då hämtar vi varor direkt i en butik istället för att behöva gå via ett centrallager vilket spar mycket tid.

Nästa artikel