Skip to main content
Start » Struktur » 10 fikatips att hålla koll på
Struktur

10 fikatips att hålla koll på

Företag som har gemensam fika har färre konflikter. Här är 10 intressanta fakta om fika som alla chefer bör känna till.

1. Fika på jobbet är superviktigt

En anledning är att under fikan så får vi tid till att kommunicera och umgås i mindre stressiga situationer och att effekten blir att vi bryr oss mer om varandra. Forskning visar att företag som fikar tillsammans har färre konflikter.

2. Vi fikar gärna med kollegorna på jobbet

73 procent av deltagarna i undersökningen har gemensam fika på sitt jobb med kollegorna. Det spelar ingen roll vilken dag det är i veckan för alla dagar i veckan är fikadagar, även för helgarbetarna.

3. Fredagsfika på jobb är vanligast

Många fikar en eller flera dagar i veckan men att den vanligaste fikadagen på jobb är fredagar, då fikar så många som 72 procent.

4. Gärna en tårta till fikan

Många vill ha något sött till fikan men helst inte godis utan gärna något gott från konditoriet. 54 procent vill ha en tårta, kanelbulle eller någon annan bakelse.

5. 46 procent betalar sin fika själv

Närmare 33 procent betalar fikan själv och turas om med detta med sina kollegor medan 13 procent har en gemensam fikakassa som används till deras fika på jobbet.

6. Vill att chefen ska bjuda

Endast 41 procent upplever att chefen verkligen betalar, så du som chef har verkligen en möjlighet att vinna dubbelt upp. Om du bjuder personalen på fika får du troligen även färre konflikter på din arbetsplats och personal som bryr sig mer om varandra.

7. Frukt slår godis

Endast 6 procent vill ha godis men så många som 30 procent vill ha frukt när man fikar på jobbet.

8. 43 procent vill ha frallor

Frallor och bröd med pålägg är också rätt, hela 43 procent ville ha detta när man fikar. Däremot är det osäkert om det är till vilken fika, förmiddagsfikan eller eftermiddagsfikan.

9. Kaffe och te så klart


50 procent vill gärna ha en varm kopp kaffe eller te när man fikar på jobbet.

10. Vi fikar mindre idag än förr

43 procent upplever att de generellt fikar mindre i dag på sin arbetsplats jämfört med arbetsplatsen som de befann sig på för fem år sedan.

Next article