Skip to main content
Start » Molntjänster » Populära molntjänsten ökar krav på säkerhet
Sponsrad

Microsoft 365 är en av världens populäraste molntjänster och många företag använder sig av tjänsten dagligen. Men på grund av det är molntjänsten också ett smörgåsbord för oinbjudna gäster.

Att hålla fast vid bra säkerhetsrutiner är något många organisationer behöver hjälp med, säger Magnus Björk, medgrundare av Exobe, som specialiserar sig på säkerhet för Microsoft 365.

Att flytta företagets digitala infrastruktur till molnet medför flera fördelar. Man samlar all data på ett ställe, samtidigt som uppföljning, analyser och effektivisering blir enklare. Men det ställer också högre krav på säkerheten.

– Förut var brandväggen ett system, och antivirusskyddet ett annat. Men nu är allt i molnet – som går att komma åt varifrån som helst. Det betyder att gamla rutiner som fungerade “on-prem” inte längre räcker för att möta dagens krav, säger Magnus Björk.

Trots att cyberattackerna fortsätter att öka i rasande takt är det inte ovanligt att man förbiser säkerhetsarbetet. För att tackla säkerhetsutmaningarna i Microsoft 365 behöver man arbeta med säkerhetsprocesser dagligen, något som kan vara väldigt tidskrävande.

– Endast en fjärdedel av Microsofts kunder använder aktivt de säkerhetsprodukter de har köpt. I molnet utvecklas allt hela tiden. Förändringar dyker upp vare sig du är beredd på det eller inte, säger Daniel Chronlund, Microsoft Security MVP på Exobe.

Daniel Chronlund

Microsoft Security MVP, Exobe

Foto: Exobe

Vikten av att ligga steget före i Microsoft 365

Många vänder sig till en säkerhetsexpert för att upprätta en säker digital infrastruktur. En infrastruktur som dessutom håller sig uppdaterad, maximerad och säker över tid.

– Hoten förändras hela tiden. Det finns inga genvägar, utan man måste titta på det här kontinuerligt, säger Daniel Chronlund.

Det är en ständig kapplöpning mellan de goda och de onda – och då gäller det att alltid ligga steget före. För att hänga med i svängarna gäller det att man är både engagerad och kunnig. Till exempel har antalet lösenordsattacker ökat över 70 procent på ett år[1].

– De som attackerar försöker hela tiden uppfinna nya sätt att ta sig in i systemet.

Sedan sammanslagning av specialistföretagen Altitude 365 och Uclarity, vilket var startskottet för Exobe, har de gjort livet enklare för många företag och organisationer som använder Microsoft 365, bland annat genom tjänsten Cyber Security Lifecycle Mgmt.

– Man kan säga att vi är som en Personlig Tränare, fast för säkerhet. Vi dokumenterar och följer upp arbetet tills vi nått uppsatta mål. Till skillnad från många andra tjänster får företaget svart på vitt hur de hanterar säkerhetsarbetet och hur nivån höjs, säger Magnus Björk.

Glada medarbetare gynnar både kunder och kollegor

En prägel av nyfikenhet och gemenskap genomsyrar Exobes företagskultur, vilket gynnar både medarbetare och kunder. Att de valt att vara en chefslös organisation är också ett sätt för företaget att leva sina värderingar – varje dag.

– Vi utmanar gamla sätt att göra saker, vi är nyfikna och vågar testa nya vägar, vilket leder till bättre resultat, samt ett tryggare och skönare arbetsliv för våra kunder.

– Det passar inte alla. Men om du gillar frihet, flexibilitet och möjlighet att påverka är detta stället för dig. Hos oss får du göra det du känner stärker dig. Det kan vara att åka på branschens hetaste event eller bredda din kompetens. Men det innebär också att du förväntas ta stort eget ansvar.

Det ger också tydliga resultat i arbetet. Bara sedan 2021 har Exobe kammat hem flera priser, bland annat för Årets Compliance Partner och Årets Modern Work Partner utsedd av Microsoft.

– Samtidigt ser vi att det finns en stor brist på talanger inom området cybersäkerhet där ute – något vi har ambitionen att vara med och säkra upp.

OM EXOBE

Exobe besitter spetskunskaper inom Microsoft 365 och Azure. De hjälper kunder att ta nästa steg mot moderna digitala verktyg & arbetssätt och följer med på resan mot ett tryggare och skönare arbetsliv. 

exobe.com/karriar kan du läsa om hur det är att jobba hos Exobe, och vilka tjänster som finns lediga. Bolaget är en sammanslagning av Altitude 365 och Uclarity.

Referenser
1. Microsoft Digital Defence Report 2022″: https://www.microsoft.com/en-us/security/business/microsoft-digital-defense-report-2022

Next article