Skip to main content
Start » Arbetsplats » Hallå, vilken hybridformel väljer ni?
Framtidens arbetsplats

Hallå, vilken hybridformel väljer ni?

Gabriella Ringvall Krönika. Foto: Mats Burman
Gabriella Ringvall Krönika. Foto: Mats Burman
Gabriella Ringvall. Foto: Mats Burman

Det är en no-brainer att organisera sig hjärnvänligt vid återgången till kontoren och skapandet av en hybridtillvaro. Som hjärnivrare önskar jag ett nytänk för hjärnan från företag och organisationer.

Hör ni också om magiska siffermanövrar inför ”återgången”? Hybridtillvaron beskrivs som en laguppställning à la 4-4-2, eller 3-4-3. Det är hemmadagar och kontorsdagar det handlar om. Jag gillar det. I en tuff affärsvärld där informationsöverflödet ständigt växer och VUCA* råder är det läge att jobba klokt och effektivt. Två dagar hemma och tre på kontoret. Eller tvärtom. Jag vill här belysa hur lysande hybridformeln är för vår viktigaste produktionstillgång: hjärnan!

Arbeta i varannandags-tempo?

Jag brukar föreläsa om hjärntempo. Att varva uppväxling och nedväxling för att ge hjärnan stimulans, utmaningar och kemiska påslag men också långsamtid och intrycksfri tid. Många är splittrade, okoncentrerade och har en upphackad arbetsdag. Möten bokas på och egen fokustid att förädla och bli klar krymper. Digitala tröttheten slår till redan vid lunch. Vad göra? Många hjärnor skulle gråta av tacksamhet av följande veckoschema:

Måndag hemmadag i långsamt uppåt-tempo med promenad, mail och planering, ett par digitala möten och ostört djuparbete. Tisdag med tidigare väckning, transport till kontoret och hela dagen ihop med kollegor med energi och gemenskapskontot påfyllt. Onsdagen hemma i koncentration för att göra klart saker från gårdagens möten och beslut. Inga möten – No meetings Wednesdays! Torsdag på jobbet med djuparbete på förmiddagen och sedan möten. Fredagen på jobbet med både rutinmöten och fika förlagda till eftermiddagen för att gynna djuparbete på förmiddagen. Ni fattar.

Dumt att luras av nya ”sanningar”

Men det börjar ropas att fokus sker bäst hemma och jobbet är för umgänge vid kaffe-maskinen. Jag ser en tendens att det kantrar åt grov generalisering där kontoret enbart ska användas som en kafé-lokal med snack, sociala samlingar och kreativa samarbeten (Obs, myt att vi är mer kreativa ihop, förresten). Medan hemmet ska vara tyst som i kyrkan för fint fokus. Jag tror inte våra hem erbjuder det. Tvärtom. Är det någonstans det multitaskas och låter så är det hemma där privat blandas med jobb. Mentalt är den blandningen ansträngande och en ineffektiv användning av analys och tankeförmåga.

Det vore därför fint att se arbetsgivare begrundar hur kontorsrytmen och hjärntempot bör se ut i det kommande hybrida arbetslivet. Våga besluta och erbjuda både ostörda och sociala arbetsplatser på kontoret. Men säkerställ att alla följer samma 2-3 rytm. Annars ekar kontoret tomt och den dynamiska sociala stunden vid kaffemaskinen uteblir!

*VUCA är en förkortning som beskriver vår samtid i begreppen volatile, uncertain, complexity och Ambiguos. Dvs en sjutusan till utmaning på allas våra hjärnor!

Next article