Skip to main content
Start » Alternativa Investeringar » Slakten på obligationsmarknaden
Alternativa Investeringar

Slakten på obligationsmarknaden

Foto: Shutterstock

Om 2021 präglades av eufori för investerare så har starten på 2022 präglats av misär.  

Faktum är att 2022 går till historien som den sämsta starten någonsin för en 50/50 portfölj med räntor och aktier. Det som ska agera krockkudde när aktier handlas ner, dvs obligationer, har haft ett större blodbad än aktiemarknaden. En 20-årig US Treasury bond är i skrivande stund -26% på året, Sp500 -17%. Dom senaste årens lågräntemiljö har gjort att kapitalförvaltare världen över har sett långa obligationer som en safe heaven. Obligationsmarknadens handel präglas av institutioner snarare än privatpersoner. När volatiliteten är hög i obligationsmarknaden drabbar det alla tillgångsklasser. Vi kan hitta historiska exempel på när aktier stiger i ett högränteklimat, faktum är att sedan 1980 så har stigande räntor endast inneburit negativa aktietrender 11 % av gånger. Problemet är att vid dom tillfällena så har aktier haft enormt svårt att hitta en botten. Kontenta: vi behöver se räntor sluta gå upp och obligationer slutar krascha, volatiliteten behöver komma ner i räntemarknaden för att aktier ska sluta gå ner. 

Nils Brobacke

Brobacke Global Allokering

Foto: Privat

Om stigande räntor är en oro för aktier så är en stigande US Dollar direkt kryptonit mot risktillgångar överlag. Dom senaste 10 åren har korrelationen varit stark – USD ner, aktier upp, och vice versa. Två bra exempel: 2016 toppade USD samtidigt som SP500 bottnade. Samma visa i mars 2020 när USD toppar och börsen bottnar. Ett år efter var SP500 upp 100%.  

King Dollar 

Problemet är att 2022 haft en fantastisk uppgång för dollarn (+14%). I början av sommaren bröt dollar-index upp mot nya 19-årshögsta och har fortsatt upp. När dollar slutade gå upp i mitten av juli hittade aktier styrka och SP500 steg med nästan 20%. 11 augusti vände dollarn upp igen, och 5 dagar senare började aktier krascha igen.  

Det finns fortfarande några ljusglimtar på aktiemarknaden, sektorer som handlas starkt. Två är relaterade till energi, XLE brun energi och TAN Solar, grön energi. Sedan har vi den defensiva sektorn XLU Utilites.  

Om vi ska få en positiv marknad för breda index och andra sektorer så behöver vi blicka mot ränte-/valutamarknaden där räntor och USD måste lugna ned sig och sluta gå upp. 

Next article