Skip to main content
Start » Alternativa Investeringar » Nu kan privatpersoner investera i eftertraktade onoterade techbolag
Sponsrad

Gråhandel skapar möjligheter som inte finns på börsen. 

Att gå in i ett bolag innan den huvudsakliga värdestegringen skett har tidigare varit förbehållet kända affärsänglar och riskkapitalbolag. Nu öppnas den marknaden även för småsparare. Det är företaget Tioex som har som affärsidé att möjliggöra investeringar i onoterade techbolag för fler.

– Många av de här bolagen är nästa generations folkaktier. Klarna, Apotea och Voi är exempel på tjänster som många använder till vardags, men som inte är börsnoterade, säger Johan Hägglund som är vd för Tioex.

Johan Hägglund

Verkställande direktör, Tioex

Foto: Nadja Endler

Han berättar att det öppnas upp möjligheter att köpa in sig i bolagen när befintliga ägare av olika skäl säljer delar av sitt innehav. Det är en snårig och ibland komplicerad process som kräver att det finns en kompetent aktör i andra änden.

– Vi frontar investeringen och sätter upp all nödvändig struktur för transaktionen. Via våra medlemmar kan vi få ihop större investeringsrundor, vilket gör investeringen möjlig. Köparen får en enkel resa och bolaget får en och samma professionella motpart, förklarar Johan Hägglund.

Enkelt att investera

Det är smidigt att bli medlem hos Tioex. Allt som krävs är att man går in på hemsidan, registra sig och anmäla intresse för olika bolag. Erbjudanden dyker därefter upp. I det läget har man några dagar på sig att bekräfta intresset, och efter det kommer ett aktiepris. Här får man själv ta beslutet. Vill man investera förs pengarna över via Tioex och en ansökan skickas till det aktuella bolaget.

Tioex har investerat i bolag som Klarna, Einride och Cake. Man har sedan tidigare gjort en exit i Truecaller, där medlemmar som investerat gjorde tre gånger pengarna i samband med att bolaget noterades.

Med den rådande konjunkturen är köpläget dessutom utmärkt. Efterfrågan på att investera har dessutom ökat kraftigt, likaså antal medlemmar, menar Johan.

– Många som sitter på aktier vill inte sälja när det bara tickar uppåt. När marknaden korrigerats är många långt mer rörelsebenägna. Det innebär att vi nu kan erbjuda medlemmar att investera i bolag som vi tidigare inte kunnat köpa in oss i. Och dessutom till mer fördelaktiga priser. Som det ser ut nu övertecknas varje runda flera gånger om.


En investering innebär alltid en risk, den kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet.

Next article