Skip to main content
Start » Alternativa Investeringar » Investera i vin –när börsen skakar
Sponsrad

–I en tid av ekonomisk osäkerhet kan en investering i en vinportfölj vara en utmärkt källa för diversifiering. Det är extremt liten risk för vin att minska i värde – ett värde som bygger på faktorer som väder, skörd, årgångs- och konsumenttrender snarare än räntor eller företagsvinster, säger Alexander Emerén på RareWine Invest.

Vin är kanske en tråkig investering för den som gillar att se pengarna på ett börskonto. Men vin är trots allt en sexig produkt.

–Du behöver ingen tidigare vinkunskap. Vi har experter som tittar på vinerna ur ett historiskt perspektiv. De analyserar även till exempel skördarna och tillgången på marknaden, menar Alexander. Det är främst fina Bourgogneviner och Champagner som man handlar och investerar i. Även italienska premiumviner och exklusiva viner från Napa Valley skapar stabilitet i en vinportfölj. Efterfrågan är som störst på dessa viner liksom tillförlitligheten i kvalitet samt lagringsdugligheten.

Vin ger en stabil avkastning

Att investera i vin är ett väldigt fint komplement till ens aktieportfölj. Vin ger en stabil avkastning över tid till en väldigt låg risk vilket skapar en stor trygghet. Orsaken till att avkastningen är trygg beror på att produktionen av toppvinerna är begränsad. De bästa vingårdarna är redan planterade, och området kan inte utökas. Det innebär även att den ökade efterfrågan inte kan besvaras med ökad produktion utan endast genom högre priser. Den ökade efterfrågan och intresset för dyra och exklusiva viner i tillväxtländer tillsammans med konsumtionen av vin skapar en investering med hög avkastning under tider av tillväxt och bevarat kapital i kristider.

Hur vet man om vinet är äkta vara?

RareWine Invest har en avdelning som enbart arbetar med att kontrollera vinerna så att de är den äkta varan och inte en förfalskning. Samtliga flaskor är dessutom försäkrade. De har ett stort nätverk av köpare, bland annat ifrån Asien. De samarbetar även med de bästa producenterna vilket gör att man kan räkna med en genomsnittlig årlig avkastning på cirka 10 procent vid en femårs investering.


En investering innebär alltid en risk, den kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet.

Next article