Skip to main content
Start » Elektrisk Transport » Framtiden är elektrisk
Sponsrad

Fler företag borde på allvar fundera kring elektrifiering av sina fordon. De positiva aspekterna är många. Med låg ljudnivå och noll avgasutsläpp finns möjlighet till nya affärsmöjligheter. Tysta fordon kan köra i tätbefolkade områden nattetid utan att störa, och utan utsläpp kan de användas i lastningsområden inomhus och i miljözoner

Ebba Bergbom Wallin är affärsområdesansvarig för elektrifiering på Volvo Lastvagnar Sverige. Hennes främsta uppmaning till företag som vill elektrifiera sina fordon är att tänka över hur de kan optimera sina rutter på bästa sätt. De elektrifierade produkterna för distribution, sophämtning, regionala transporter och anläggningstransporter i stadsmiljöer finns redan i Volvo Lastvagnars elektriska utbud. För att ett elfordon ska hamna i paritet med motsvarade dieselfordon ur ett totalkostnadsperspektiv inklusive driften ska du framför allt använda fordonet så mycket som möjligt och köra på ett energisnålt sätt.

Ebba Bergbom Wallin 

Foto: Volvo Lastvagnar

En förbättrad arbetsmiljö

Ebba Bergbom Wallin menar att en viktig del i övergången till elektrifiering är att förarna har en bra arbetsmiljö. Många förare som redan gått över till att köra eldrivna lastbilar vittnar om en förbättrad arbetsmiljö. Att fordonen går tystare och inte vibrerar lika mycket innebär för många en lugnare arbetsdag. En annan stor fördel är att varken de som arbetar i eller runt omkring fordonet behöver göra detta i avgaser.

– Dessutom tillhandahåller vi tjänsten med en noggrann förarutbildning vid leverans. En av de viktigaste aspekterna är eco-driving för att minska förbrukning i körsättet. Om fordonet rullar så mycket som möjligt, så återgenereras energi och räckvidden blir då ännu längre.

Brödleveranser med nöjd kund

Polfärskt är en av de första kunderna som som tog en ellastbil från Volvo Lastvagnar i bruk. Det var en satsning som Polfärskt gjorde tillsammans med sin huvudägare Polarbröd, och även Lantmännen. Enligt Andreas Braun, vd Polfärskt Bröd Stockholm Syd, har elektrifieringen av deras fordon inneburit många fördelar.

Andreas Braun

Foto: Alexander Ruas

– Vi har fokus på att minska miljöpåverkan för vår distribution och där passar en elektrisk lastbil väldigt bra in. Vi är jättenöjda med lastbilen och det märks också att det blir en stolthet för personalen att vi gör dessa satsningar. Det är dessutom glädjande att vi fått bra reklam från kunder som uppmärksammat brödleveranserna med ellastbil i sin egen marknadsföring. 

Fördelen med en helhetslösning

När vi diskuterar elektrifiering med företag så handlar det inte bara för oss om att sälja ett fordon. Det handlar istället om en helhetslösning, menar Ebba Bergbom Wallin. 

– Det är viktigt att vi som företag är så bra rådgivare som möjligt för kunden för att säkerställa att omvandlingen sker smidigt. Det kan vara allt från rätt specifikationer på fordonet, att du har rätt antal batterier, att påbyggnationen är rätt optimerad och att vi hjälper till att lägga upp rutten inklusive laddningsbehovet på bästa sätt.

Next article