Skip to main content
Start » News » Vi är precis i början av generation AI – Sverige kan ta täten
Sponsrad

Generativ AI är en teknikrevolution av en magnitud som vi aldrig tidigare sett. För att lyckas måste organisationer i alla storlekar våga tänka mer som en innovatör och en startup, med fokus på problemen och inte lösningarna. Lösningarna kommer hela tiden att förändras.

AI-eran är inte på väg, den är redan här. Alla kan vara med, men var ska man börja?

– Det handlar om att skapa en nyfiken kultur där tröskeln för att experimentera och misslyckas är låg, säger Tom Soderstrom, tidigare Teknik- och innovationschef på NASA och nu Global Enterprise Strategist hos molnjätten Amazon Web Services (AWS). Under åren på NASA och AWS har Tom lärt sig en hel del om vad som krävs för att driva innovation och ligga i framkant av den tekniska utvecklingen.

– Bryt ner stora utmaningar i mindre bitar. Om något verkar för stort och komplicerat, och man från början försöker överblicka alla utmaningar samtidigt är risken stor att man aldrig kommer att lämna marken. Vi är precis i början av AI-eran och vi måste våga tänka stort och misslyckas för att komma framåt, säger han.

Tom Soderstrom
Global Enterprise Strategist hos Amazon Web Services (AWS)

Skapa en modern datastrategi

För att få ut någonting av generativ AI måste det finnas en plan för att hämta in, lagra, granska och säkra den data som behövs. Med de bitarna på plats handlar det om att utgå från vilka problem som företaget vill lösa, och därefter försöka implementera en lösning på ett smidigt och kostnadseffektivt sätt.

– Molnet gör lösningarna skalbara. Om det fungerar bra och blir populärt så skalas allting upp med automatik, och om det inte fungerar eller intresset avtar så skalas det ned, så du betalar inte för mer än vad du använder, förklarar Tom Soderstrom. Det finns över 200 tjänster som du kan använda för att skala upp och bli större. Det här handlar mycket om att sänka kostnader på lång sikt.

Med Amazon Bedrock kommer möjligheten att använda flera ledande språkmodeller, något som gör det enklare att skräddarsy lösningar som passar för varje unikt behov. Här finns allt från Metas Llama 2 till modeller från Anthropic, Cohere, Stability AI och – förstås – Amazon. Dessutom kan alla som vill experimentera med generativ AI idag, helt kostnadsfritt, med PartyRock  

Bygg en stark säkerhetskultur

Men, som all kraftfull teknik, väcker även generativ AI oro för potentiellt missbruk och oavsiktliga konsekvenser. Organisationer behöver bygga sina AI-system på ett ansvarsfullt och säkert sätt. På AWS kallas säkerhet för ’job zero’, med det menas att det är viktigare än någon annan nummer ett-prioritet. Säkerhetskulturen börjar från toppen och sträcker sig genom alla delar av organisationen, där målet är att bygga in säkerhet i strukturen för hur man fattar beslut. Fokuset på säkerhet var en av anledningarna till att Tom introducerade molntjänster till NASA och US Federal Government.  

– Alla AWS-tjänster genomgår rigorös testning för att säkerställa att de är korrekta, rättvisa och säkra, vilket inkluderar den breda portfölj av generativ AI-tjänster som används av över 100 000 organisationer världen över. På AWS garanterar vi att din data är din. Den används inte i någon marknadsföring och inga rivaler kan komma åt den. Det går dessutom att sätta upp säkerhetsspärrar som förhindrar att anställda gör misstag som äventyrar informationen, berättar Tom Soderstrom.

Sverige har förutsättningen att ta täten

När man har en modern datastrategi där säkerhet är inbyggt från start, och en kultur där man vågar experimentera har man kommit långt. Tom tror att de som vill ligga i framkant av framtidens teknikutveckligen behöver satsa inom två områden: rymden och hållbarhet.

– Det kommer att skickas upp 10 000-tals satelliter och alla kommer att jobba med rymden. Inte minst när det gäller just hållbarhet. Sverige ligger på rätt plats på jorden, har ett fantastiskt utbildningsystem, resurserna som krävs och ni är redan pionjärer när det gäller hållbarhetsarbete.

Next article