Start » News » Turbulent 2020 – Trots det ”All-Time-High”
Framtidens arbetsplats

Turbulent 2020 – Trots det ”All-Time-High”

kontorsmiljöer
kontorsmiljöer
Foto: Unsplash

Marknaden har varit aktiv inom mer eller mindre alla segment och är det bästa året hittills historiskt sett till transaktionsvolym. Marknadens olika aktörer har inte fått ta det lugnt som man kunde tro när beskedet kom i februari i fjol om Coronapandemin och dess frammarsch i samhället”, säger Kristina Andersson Analyschef på Datscha.

Kontorssegmentet

Det segment som omsatte mest sett till transaktionsvolym var bostäder med 66 miljarder sek eller 28,2 procent av den totala transaktionsvolymen. Kontorssegmentet placerade sig på andra plats med en transaktionsvolym på 48 miljarder kronor vilket är en nedgång med sju procent i jämfört med 2019.

En större affär är Skanska som sålde det nyligen färdigställda kontorshuset Solna United (Tygeln 2) som ligger vid Solna station i Arena staden. Som såldes i slutet av februari i fjor för cirka 3,3 miljarder kronor till en fond som förvaltas av DWS. Kvadratmeterpriset låg på närmare 100 000 kronor och det är högt kvadratmeterpris för ett kontor i Solna. Större hyresgäster är ARLA, Randstad, Fortum, Knightec, Medical, BMW/Hedin Bil, AGA Gas, Sabis och Visolit.

Fastighetsåret 2021

Fortsatt hög aktivitet kan förväntas under 2021. Intresset för fastighetsinvesteringar är fortsatt starkt i dagens marknads-läge med låga räntor.

Statistiken visar att fastigheter är en fortsatt attraktiv placeringsform, säger Kristina Andersson analyschef på Datscha.

Nästa artikel