Skip to main content
Start » News » Skräddarsydda säkerhetslösningar ökar individens trygghet vid större evenemang
Sponsrad

Hotbilden mot Sverige har skärpts. Det ställer ökade krav på samhällssäkerheten, inte minst i samband med evenemang och andra större sammankomster, exempelvis konserter, sportevenemang eller mässor. Den skärpta säkerhetsnivån innebär att eventarrangörer ställs inför en ny komplexitet i sitt säkerhetsarbete.  I dessa sammanhang har Sensec, som är en helhetsleverantör av säkerhetslösningar, en viktig rådgivande roll.

Sensec har i över 30 år levererat säkerhetslösningar och teknisk utrustning för att detektera och identifiera farliga föremål och ämnen. Företagets lösningar används för att garantera rikets säkerhet, säkra kritisk infrastruktur och förhindra inhemsk och utländsk terrorism på svensk mark. Sensec erbjuder heltäckande säkerhetslösningar till alla typer av större evenemang och har bland annat levererat säkerhetsutrustning och tekniska lösningar till Eurovision 2024 i Malmö.

–Illasinnade personer riktar sig ofta in på att genomföra attentat på stora evenemang eftersom det ökar deras förutsättningar att åsamka så stor skada som möjligt och dessutom att få så mycket uppmärksamhet som möjligt. Samtidigt är det viktigt att värna om individens rätt att känna sig trygg på och även fortsättningsvis kunna delta i publika evenemang, oavsett om det är Stockholm Maraton, en fotbollsmatch eller Eurovisionfestivalen, säger Mathias Rådman, servicechef på Sensec, som är marknadsledande på evenemangssäkerhet i Sverige

–Vi erbjuder bland annat checkpoints, tekniska säkerhetslösningar som detekterar otillåtna föremål eller ämnen, skräddarsydda och automatiserade lösningar för styrning och övervakning av bagage samt post och paket. Vi erbjuder produkter från ett stort antal leverantörer och skräddarsyr helhetslösningar till respektive kund. Erbjudandet inkluderar även service och support samt utbildning, säger Sensecs vd Mathias Svedlund.

Många uppskattar Sensecs rådgivande roll

–Även om det numera finns ett europeiskt regelverk som reglerar säkerhetskraven på olika typer av evenemang så varierar behoven och de praktiska förutsättningarna och behoven. Många eventarrangörer uppskattar därför vår rådgivande roll kring hur de bör dimensionera och utforma säkerhetslösningarna till sitt evenemang. Vi har lång erfarenhet av att skräddarsy lösningar som optimerar säkerhetsnivån och skapar trygghet på alla typer av evenemang, säger Mathias Svedlund.

Planera säkerhetsarbetet tidigt

Han betonar samtidigt att den tekniska säkerhetsutrustningen utgör en av flera viktiga pusselbitar för att kunna genomföra ett säkert evenemang. Även personella resurser i form av ordningsvakter och poliser fyller självklart en central funktion utifrån ett helhetsperspektiv.

–Ett av våra främsta råd till evenemangsarrangörer är att planera säkerhetsarbetet på ett så tidigt stadium som möjligt. När säkerhetsstrategin inkluderas på ett tidigt stadium i projektplaneringen optimeras säkerhetsarbetet utifrån ett logistiskt och ekonomiskt perspektiv, säger Mathias Svedlund.

Next article