Skip to main content
Start » News » NetApp ser till att kunderna får maximal AI-utväxling på sin data
Sponsrad

Artificiell intelligens har blivit lättillgänglig, och idag kan vem som helst dra nytta av tekniken. Men få företag gör det på ett optimalt sätt. För att kunna dra full nytta av de många möjligheter som nu öppnat sig så måste all företagsdata vara tillgänglig för den artificiella intelligensen. NetApp har en unik plattform som binder ihop och optimerar flödet av data, och det på ett säkert sätt.

NetApp är ett internationellt bolag som funnits sedan 1992. Företaget har sedan starten specialiserat sig på att lagra, skydda och hantera data. Plattformen finns överallt där kunderna finns, och den går att koppla till vilket publikt moln som helst. Ett utmärkt fundament för att maximera utväxlingen på AI-satsningar.

– Med nya tjänster som Chat GPT har AI gått från att vara svårt och komplext till någonting enkelt som vi alla kan använda. Men de stora fördelarna uppstår först när du kan använda de nya AI-verktygen med ditt eget data. För att lyckas måste du göra informationen tillgänglig för din AI-motor, säger NetApps teknikchef Fredrik Nygren.

Han talar om att eliminera silos i datacentret och att se till att rätt data finns på rätt plats.

Fredrik Nygren
Teknikchef, NetApp

– AI drivs av data, och grovt förenklat kan man säga att ju mer data du har desto bättre. Men de IT-miljöer som finns idag är i regel inte byggda för att titta på all data samtidigt, utan snarare för enskilda applikationer. Där kommer vår plattform in. Den samlar informationen och erbjuder ett standardiserat sätt att hantera och lagra data, både hemma och i molnet, säger Fredrik Nygren.

Fredrik Nygren poängterar att informationen kan skyddas både i molnet och på vägen dit. Och för kunder som har data i sina egna datacenter så kan även den informationen göras tillgänglig för en AI-motor utan att den behöver kopieras till molnet.

– Många kommer att vilja bygga lösningar i sitt eget datacenter, och där kan vi skapa skräddarsydda lösningar med färdiga referensarkitekturer. Oavsett vilket AI-projekt det handlar om så ser vi till att datahanteringen blir enkel.

Smidigare datahantering

NetApps intelligenta plattform är även till stor nytta för en data scientist. Den gör det enkelt att hantera olika versioner av samma data. Det här kan vara nyckeln till att hitta eventuella problem med AI-modeller, till exempel om de utvecklar fördomar eller börjar ta tvivelaktiga beslut.

– De flesta data man vill analysera förändras hela tiden i och med att ny data samlas in. Att bara ändra på träningen räcker ofta inte för att hitta problemet. Vi gör snapshots så att man kan gå tillbaka till exakt samma data som den första träningen gjordes på och titta på vad som givit upphov till eventuella fördomar i modellen. Det blir möjligt att spåra problemen och rätta till dem, förklarar Fredrik Nygren.

Att göra data tillgänglig innebär förstås också en risk. Men NetApps plattform har ett inbyggt dataskydd. Information som är verksamhetskritisk hamnar aldrig i orätta händer, och om det skulle uppstå dataförluster så kan plattformen återställa enorma mängder information på bara några sekunder.

NetApp är så säkra på sin plattform att företaget erbjuder sina kunder en ”ransomware recovery guarantee”. All data kan återställas omedelbart, även om det handlar om flera petabyte information.

Next article