Start » News » Magin uteblir
Framtidens arbetsplats

Magin uteblir

Foto: Unsplash

Så kom vi då till en tidpunkt i våras då vi alla uppmanades att jobba hemma. Det föregicks inte av direktiv från er VD om att ni skulle genomföra ett nytt digitalt arbetssätt utan av någon statsman vars namn helt okänt för många.

Marco Checchi

Partner och Inredningsarkitekt, Studio Stockholm Arkitektur

Foto: Per Kristiansen

Jag som inredningsarkitekt med stort fokus på kontor och kontorsutveckling har föreläst många år om vikten för organisationer att kunna jobba hemifrån, flexibelt och utan digitala hinder. Få organisationer hade kunnat ställa om till ett digitaliserat arbetssätt så snabbt som det nu gjordes. Det föregicks inte av månader eller till och med år av förberedelser som vid andra förändringar. Nej, det här var rakt på utan pardon. Resultatet såg vi mycket snabbt. Det fungerade ju förvånansvärt bra och nästintill utan problem.

Lärdomarna av denna tid är många och de har direkt påverkan på framtidens arbetssätt. Jag har listat några:

Smärtfri digital omställning

Till och med vår kund Advokatbyrån, där pärmarna ligger staplade på varandra bakom vissa medarbetares arbetsbord, har lyckats ställa om till ett fullt ut digitalt arbetssätt tämligen smärtfritt. Mitt eviga föreläsande om ”att ha fysiska saker i arbetslivet blir självreglerande om vi ska behöva släpa runt på dem” kunde inte sitta mer som ett smäck när jag var förbi vederbörandes arbetsplats för några veckor sedan och såg ett par hundra pärmar ligga i samma hög som de en gång lämnades i våras. Inlindades av ett tunt lager fint damm likt en vinkällare av bättre kvalitet.

Förvalta eller skapa innovation? 

Vi har nu sett att det nya arbetssättet faktiskt fungerar bra. Men fungerar det som det bör? Vi kan förvalta det vi tidigare byggt upp med att alla sitter hemma och jobbar samt att ha digitala möten. Men att förvalta skapar inga innovationer. När människor träffas, kreerar, bygger vidare på varandras tankar och funderingar, ställs inför svåra uppgifter, låter kreativiteten få ett flow och jobbar fram den ultimata idén, när serendipitet uppstår, ja det är då vi bygger framtidens lyckade organisationer och företag. Magin uteblir ju faktiskt när vi inte träffas fysiskt.

Mindre men avsevärt bättre

Kommer vi ha kontor i framtiden? Ja, det kommer vi absolut att ha. De kommer dock att vara mindre till ytan dels för att de fysiska arbetsredskapen vi använder blir mindre och färre men framförallt att fler arbetar hemifrån del av sin arbetstid. Vi kommer framförallt att utnyttja kontoren som kreativa mötesplatser för att skapa innovation. Likriktade och oinspirerande kontor kommer vi tack och lov alltså att lämna bakom oss.

Företagen kommer att behöva skapa långt mycket bättre kontor för att medarbetarna ska föredra att komma till kontoren.

Nästa artikel