Start » News » Jämställdhet på riktigt
Kvinnor i Karriären

Jämställdhet på riktigt

Ledare läses främst av män i åldern 45-55 år. Givet statistiken är du någon med makt, det är då också rätt sannolikt att du heter Mikael, Anders eller Johan och är född och uppvuxen här i Sverige. 

Förhoppningsvis läser du detta även om du inte är helt övertygad om att jämställdhet är bästa vägen framåt. Just du är oerhört viktig för att möjliggöra att vi når dit – ett jämställt näringsliv där kvinnor och män har lika mycket makt.

Madelen Porserud
Grundare, CoGig
Lena Larsson
VD, CoGig

Våra handlingar resulterar i omedvetna strukturer

Vi är alla med och upprätthåller de strukturer som är anledningen till att vi inte har ett jämställt samhälle idag. Det är de små omedvetna dagliga handlingarna som tillsammans resulterar i dessa strukturer. Är du den som tycker det är härligt med AW eller fika på jobbet och ser till att det händer är du oftast kvinna. Är du den som kan lägga nästan all din tankekraft på jobbet är du oftast man eftersom du inte ägnar i närheten lika mycket tankekraft på det obetalda arbetet, oavsett om det är hemma eller på jobbet. 

Om det är så viktigt – varför går det så långsamt?

Idag kan man fråga nästan vilken företagsledare som helst om inkludering och jämställdhet och de kommer alla svara att det är något som är oerhört viktigt för företagets framgång framöver och något man verkligen prioriterar. Fantastiskt! Men, om det här är viktigt på riktigt, varför går det då så långsamt? Och hur kommer det sig att vi i vissa hänseenden blev sämre under Corona-pandemin när vi tvingades fokusera på det mest affärskritiska? Sa vi inte just att jämställdhet och inkludering är affärskritiskt? 

Vi behöver alla hjälpas åt för att nå ett jämställt näringsliv. Ett första steg är att vara medveten om hur det ser ut idag. Vi uppmuntrar er alla att de närmaste veckorna säkerställa att ni blir mer medvetna. Vem anordnar julfesten? Vilka har mest taltid på konferensen? Vilka ser du kan ersätta dig i din roll om du väljer att ta nästa steg? Vem är det som lär upp och introducerar nya kollegor? Om något kön är överrepresenterat när du svarar på någon av de här frågorna behöver du göra en plan för att ändra på det – det är viktigt för den fortsatta framgången för ditt företag.  

Låt oss hjälpas åt att bli mer medvetna för att därefter kunna agera och nå jämställdhet på riktigt. 

Vi jobbar tillsammans med våra partners för en jämlikare och mer nyanserad värld – för det är bara tillsammans som vi kommer att lyckas. 

Nästa artikel