Skip to main content
Start » News » Emigreat håller reda på byråkratin
Sponsrad

Att anställa personer från länder utanför EU kräver mycket pappersarbete och blir det fel riskerar företaget dryga böter. Därför finns Emigreat.

– Vi hjälper företagen att hålla reda på lagar och regler, säger Saaya Sorrells-Weatherford, Co-Chief Executive Officer på Emigreat.

I många branscher är behovet av kompetent arbetskraft skriande. Bara inom techbranschen saknas 70 000 utvecklare, enligt uppgifter från Arbetsförmedlingen och i energisektorn riskerar bristen på arbetskraft att försena den gröna omställningen. Att anställa personer från andra länder är ett sätt att lösa problemet, men byråkratin får många företag att tveka.

– Vi startade Emigreat för att överbrygga den kunskapslucka som finns, säger Saaya Sorrells-Weatherford.  Vill du anställa internationellt räcker det inte med uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Du måste även uppfylla en mängd krav innan det är dags att förnya arbetstillståndet efter två år.

Riskerar böter

Emigreat fungerar som kunskapsbank och konsult i den byråkratiska djungeln. De håller reda på vilka ansökningar som ska skickas in till olika myndigheter och de informerar om lagar och regler som är relevanta för varje enskilt företag. Det kan till exempel handla om lönenivåer, skatter, semester och försäkringar. Om något är oklart bistår Emigreat med råd och stöd.

– Det är viktigt att allt blir rätt, påpekar Saaya. Om pappersarbetet inte sköts korrekt riskerar företaget böter på upp till två miljoner kronor. För den anställda kan konsekvensen bli utvisning.

Sänker tröskeln

EU har visserligen en gemensam arbetsmarknad, men arbetskraftsinvandring regleras ändå av lagar och regler i respektive land. Företag som har kontor i flera länder måste därför hålla reda på regelverket i varje enskilt land.

Än så länge riktar sig Emigreat bara till företag i Sverige, men ambitionen är att de ska växa internationellt och så småningom även erbjuda immigranter stöd av olika slag. Det kan till exempel handla om hjälp med att ansöka om skola eller boende.

– Vi sänker tröskeln för att hitta rätt arbetskraft. På så sätt hjälper vi människor och företag att växa, säger Saaya Sorrells-Weatherford.

Om Emigreat

– Emigreat startades 2021 av Saaya Sorrells-Weatherford och Anali Molina.
– Huvudkontoret ligger i Göteborg.
– Emigreat är en digital infrastruktur där företag kan ta del av lagar och regler kring arbetskraftsinvandring.
– Informationen är individanpassad.
– Alla dokument som ska skickas in finns tillgängliga via databasen och kan fyllas i online.

Next article