Skip to main content
Start » Digital Workplace » Heja Livet – det snälla kvinnliga nätverket
Digital Workplace

Heja Livet – det snälla kvinnliga nätverket

Foto: Sofie Stenmark

Entreprenörerna Emely Crona och Carro Levy skapare av det ideella nätverket Heja Livet har gett en röst åt tiotusentals kvinnor på nätet. Att vända det hårda klimatet bland tjejer och kvinnor är kraftfullt.

Början på nätverket

Emely Crona och Carro Levy lärde känna varandra för sex år sedan när de arbetade på en PR-byrå. De båda befann sig i en tuff period i livet. Famlandes i mörkret så fann de varandra. Både Emely och Carro kände att det var ett hårt klimat bland kvinnor. De kunde jobba tillsammans med andra kvinnor på ett event, men nästa dag vid busshållplatsen så bemödades de inte med en blick eller ett hej.

Idag tre år senare, har de fler än 60 000 medlemmar i nätverket.

Emely födde idén om att starta något för kvinnor där de kunde peppa, boosta, lyssna, få råd och ge råd och dela med sig av till varandra. Emely Crona ville helt enkelt motbevisa tesen om att kvinnor inte fungerar i grupp. Därför skapade Emely gruppen Heja Livet på Facebook och budskapet spred sig snabbt. Carro kom in tätt in på och blev delaktig i arbetet med gruppen. De hade överhuvudtaget ingen tanke på att det skulle bli så stort. Idag tre år senare, har de fler än 60 000 medlemmar i nätverket.

Kvinnor från hela Sverige

Länge hade det saknats en digital plattform där kvinnor kunde tala öppet om allting.

Följden blir att nätverket föder en ny generation med starka och ambitiösa kvinnor

Idag diskuterar kvinnor från norr till söder dagligen frågor om boende, jobb, vänskap, kärlek och psykisk hälsa och ohälsa. Plattformen har även gett mod till många att våga testa sina drömmar. Genom att kvinnor använder sin ”tillit” för att uppnå gott inser de även hur deras liv kan förändras genom att hjälpa och stödja varandra. Följden blir att nätverket föder en ny generation med starka och ambitiösa kvinnor som ”äger” styrka, systerskap och förtroende för sin medsyster. Varje kvinna, oavsett ålder, har styrkan inom sig att möjliggöra en annan kvinnas framgång. Att göra det, kan faktiskt förbättra livet – och livet för många andra.

Emely Croona och Carro Levy. Foto: Sofie Stenmark
Nätverket för kvinnor där vi är med varandra, inte mot varandra. Foto: Sofie Stenmark

En plats som ger energi  

För Emely och Carro är bland det viktigaste att tonen ska vara respektfull både på inläggen och kommentarerna. Det är något som välkomnas bland följarna och totalt sett har de haft fem kommentarer genom åren som inte varit okej. De har tryckt hårt på att forumet ska verka för en vuxen dialog.

Sedan dag 1 har de varit tydliga med sin nolltolerans. Självklart är det öppet för att kvinnor att komma med kritik eller att ha en motsatt åsikt, men det skall göras på ett schysst sätt.

Vi är med varandra. Inte mot varandra.

Heja Livet står för högt i tak, öppenhet och ärlighet, framåtanda och gemenskap.

Gruppen fungerar lite som en ventil, där luftning om allt mellan himmel och jord är tillåtet och där kvinnor stöttar varandra. Svårare än så är det inte att spränga gränser och krossa fördomar om ”kvinnor i grupp”. Det är även ett forum som också tar sig ut i verkliga livet i nya konstellationer och former – en vidare utveckling som ofta spränger barriärer mellan kvinnor.

Heja Livet spin-off

Emely Crona och Carro Levy håller just nu på att lansera en poddcast där de kommer att lyfta fram kvinnor från nätverket som får dela sin historia. Under tretton avsnitt får vi ta del av kvinnors öppenhjärtiga berättelser och liv.

Kvinnorna visar upp ett stort mod i att våga berätta

Deras arbete har också smittat av sig på rekryteringsbranschen som blivit sundare i sin approach. Men det stannar inte här då Heja Livet även är en härlig käftsmäll i det digitala rummet eftersom att nättrollen förvägras en plats. Kvinnorna visar upp ett stort mod i att våga berätta för 40 till 60 000 läsare. Så kika in på Heja Livet och bli peppad, inspirerad och bara så glad.

Next article