Skip to main content
Start » Samhällssäkerhet » Civil teknik kommer att spela en betydande roll för framtidens försvarssystem
Sponsrad

Qamcom är ett svenskt, högteknologiskt konsultföretag med en palett av tjänster riktade mot bland annat försvarsindustrin.

– De flesta av våra medarbetare har mer än tio års erfarenhet. Vi kan hjälpa företag inom ett stort område av högt specialiserade uppgifter, säger Åsa Waern, vid verksamheten i Linköping.

Qamcom har både djup och bredd i sin tekniska kompetens och arbetar ofta mot försvarsindustrin där man bidrar till den militära förmågeutvecklingen inom flera teknikområden. För att kunna leverera har man höga krav på medarbetarna.

– Alla våra konsulter är seniora. I princip ingen har mindre än tio års erfarenhet, även om vi formellt satt gränsen vid sex år för att få anställning, förklarar Åsa Waern.

Elektronik, hård- och mjukvara, signalbehandling och radarsystem är några områden där man har djupa kunskaper. Ofta fungerar man som en extern F&U-avdelning för sina kunder och deltar även i rena nationella och internationella forskningsprojekt.

– Många av uppdragen är att hjälpa till att utveckla produkter i små serier som kunden själv ska använda i sin verksamhet. Vi kan ta en idé hela vägen från design till produktion och ansvara för alla delar i processen, förklarar hon.

Qamcom arbetar med Dual Use

Sedan starten för 25 år sedan har man fördjupat sig i applikationer inom bland annat signalbehandling. Detta område har under de senaste decennierna fått en avgörande betydelse för civil såväl som militär teknik. Som en del i detta har Qamcom även specialiserat sig inom Industriell IoT och AI, något som också kommer ha stor påverkan på utveckling såväl som efterfrågan inom kontexten.

– Utvecklingen mot mer och mer informationsteknik har också lett till ökat fokus på teknik med dubbla användningsområden, så kallad Dual Use. Det blir mer och mer uppenbart att civil teknik kommer att spela en betydande roll i framtidens försvarssystem, säger hon.

Flera bolag ingår i koncernen. Ett av dem är Objective Reality som har utvecklat en avancerad teknikplattform primärt för radartest och simulering av flygande objekt.

FAKTA
Qamcom är ett specialistbolag inom forskning och teknologi med fokus på system, hårdvara och mjukvara inom bland annat avancerad signalbehandling, AI, trådlösa kommunikationssystem, industriell IoT och system safety. På företaget finns runt 150 handplockade experter vars fokus enkelt uttryckt är att omvandla teknologi till värde för samhälle, människa och industri.

Next article